Björn Kjellman till Norrköping med "Aniara"

Björn Kjellman tog sina första steg mot skådespelaryrket på Marieborgs folkhögskola. Nu återvänder han till Norrköping för att läsa utdrag ur "Aniara" i gamla fängelset.

Norrköpings kommun 20 september 2019 08:00

Norrköpings Teaterkompani har bjudit in Björn Kjellman att den 21 och 29 september läsa utdrag ur Harry Martinsons rymdepos "Aniara" i fängelset, som en del av kultursatsningen "Fångar i rymden". 

– "Aniara" som text är lämpad för ett fängelse och för alla människor som känner sig instängda, säger Björn Kjellman.

Han känner Teaterkompaniets Olov Rasch och Inger Loeld Rasch från sin tid på Marieborgs folkhögskola. Där tog Björn Kjellman sina första steg mot skådespelarkarriären.

– Olov var min lärare och Inger gick i min kurs. Jag hade precis gått ut gymnasiet och flyttat hemifrån. Det var oerhört spännande och under det året kom jag in på scenskolan. Det var ett viktigt år, summerar han.

Björn Kjellman berättar att han tycker mycket om Harry Martinsons kosmiska diktberättelse om människor ombord på ett rymdskepp som inser att ingen räddning är möjlig.

– Texten är så rätt i tiden. Den talar om sådant som ligger nära våra stora politiska frågor just nu. Detta att vara flykting – utkastad men instängd i ett system man inte kan påverka. Och klimatkrisen som påminner om ett skepp som bara rusar fram, säger Björn Kjellman. 

– Många bär på en förtvivlan och kan nog känna igen sig i texten som nästan är sakral på något sätt. Den är vacker men har ett allvar. Vår tid har ett behov av att man tar saker på stort allvar.

Uppläsningen varvas med musik som framförs av syskonen Laura och Marcus Michelin på flöjt och cello.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa