Björkas sångbok av bilder, noveller och toner

Tre konstformer blev en, när sångaren Mattias Björkas ville skapa en sångbok. "Vi fick ihop det", säger han inför sitt besök i Norrköping.

Sångaren Mattias Björkas från det kritikerrosade bandet Vasas flora och fauna kommer till Norrköping på torsdag kväll och pratar om sin bok, som skapats tillsammans med bandmedlemmarna Daniel Ventus och Tina Kärkinen.

Sångaren Mattias Björkas från det kritikerrosade bandet Vasas flora och fauna kommer till Norrköping på torsdag kväll och pratar om sin bok, som skapats tillsammans med bandmedlemmarna Daniel Ventus och Tina Kärkinen.

Foto: Jussi Virkkumaa

Norrköpings kommun2019-10-16 20:00

Mattias Björkas är textförfattare och sångare i bandet Vasas Flora och Fauna, som har sina rötter i Österbotten i Finland. Han har, tillsammans med bandmedlemmarna Daniel Ventus och Tina Kärkinen, släppt boken  "Atlas – noter, texter och bilder". På torsdag kväll kommer han till Litteraturscen Östergötland på Stadsbiblioteket i Norrköping för ett samtal om boken, historien och musiken.

– Det är olikt det jag brukar göra. Jag är mer van att åka ut och spela, men varje bransch har sitt sätt. Jag har aldrig suttit i ett bibliotek tidigare och pratat bok, säger han på telefon från hemmet i Högdalen i södra Stockholm.

Tankarna om en bok föddes under senvåren 2018.

– Jag ville göra en sångbok. Det var bara en idé från mig. Jag skickade ett mejl till ett förlag i Helsingfors, som hakade på det hela och plötsligt var allt igång. Det var egentligen först då man funderade över vad det skulle innebära och vad boken skulle innehålla. Det skulle inte bara bli en notbok eller bara se häftig ut. Den skulle användas också, säger Mattias Björkas.

Nya bilder från staden Vasa, små noveller signerade Mattias Björkas och noter skapade så boken.

Tre konstformer blev en med omslag.

– Jag är rätt förvånad över att vi fick ihop allt så pass snabbt, säger han.

I arbetet med boken upplevde han Mattias Björkas en annan del av konsten.

– Här fanns det ett förlag och en redaktör, som höll i projektet och tog processen vidare hela tiden. Jag är inte alls van vid det. När man gör en skiva så är man sin egen projektledare... Det finns ingen organisation runt omkring dig på samma sätt som det var runt boken, berättar Mattias.

Så du fick mersmak på skrivandet?

– Jag vill absolut fortsätta skriva. Jag bloggade förr i tiden och har skrivit artiklar för olika tidningar så det kommer säkert mera. Jag har några idéer vad jag vill göra, men vad det ska bli av det vet jag inte.

Han kommer att avsluta samtalet i Norrköping med lite av sin och bandets musik, där låtarna är skriva på dialekt.

– Det är snarare mer mitt talspråk än dialekt. Jag försökte en gång i tiden skriva på finlandssvenska eller standardsvenska, men det funkade inte alls. Det blev så mycket bättre så här. Jag fick ett större självförtroende och kände mig tuffare.

En ny skiva är på väg under vårvintern.

– Jag har inget namn på den än så jag sitter här och våndas över det. Det brukar lösa sig till slut. Jag får lita på det, säger Mattias Björkas.

Karta: Norrköpings stadsbibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!