The Refreshments-Mats blev kär

Han är uppe i över 4000 livespelningar. The Refreshments Mats Forsberg är en rutinerad trummis som hittat hemligheten bakom 50-talssvänget. Dessutom är han Norrköpingsbo sedan drygt ett år.

Artisten Lotta Källström är anledningen till att Mats Forsberg valde Norrköping. "Det underlättar att vara i samma bransch" säger han.

Artisten Lotta Källström är anledningen till att Mats Forsberg valde Norrköping. "Det underlättar att vara i samma bransch" säger han.

Foto: Privat

Norrköping2017-03-07 17:21

Efter en Refreshmentsspelning i Louis De Geer i Norrköping i december 2005 träffade Mats Forsberg kärleken – artisten Lotta Källström – som stod för underhållning i foajén på Grand Hotel.

– Jag fastnade, stod där och lyssnade, med jackan över armen och vågade inte riktigt gå fram. Jag kände mig lite patetisk. Men Lotta bröt isen när hon kommenterade mina röda skor. På den vägen är det, berättar han.

Mats Forsberg var med och startade rock'n'roll-bandet The Refreshments i Skutskär 1989 tillsammans med tre kompisar. Men 1997 lämnade han det. Livet med två småbarn var svårt att förena med 200-250 spelningar om året.

– Jag hade precis fått mitt andra barn och var borta jämt. Ingen ville heller höra vår egen musik, så det blev mycket covers. Ska mitt liv se ut så här? frågade jag mig berättar Mats Forsberg.

Men efter fem år, när ersättaren på trumpallen fått problem med handlederna, tog Mats steget tillbaka. Antalet spelningar hade sjunkit, skivförsäljningen levde och bandet hade fått en egen rejäl hit med "Miss You Miss Belinda".

– Mycket hade hänt på de fem år jag var borta: Publiken hade växt, kom för vår skull och önskade våra låtar. Bandet hade nått dit vi drömt om. Det var jätteroligt, berättar Mats.

The Refreshment består idag av fyra medlemmar som bor ganska utspritt. Pianisten Johan Blohm bor i Hässleholm, gitarristen Jonas Göransson i Stockholm och bandets motor, sångare och låtskrivare Joakim Arnell bor kvar i Furuvik utanför Gävle. Numera gör bandet 60-65 spelningar om året. Totalt har Mats Forsberg sisådär 4000 livespelningar bakom sig. Trots allt resande mellan gig har Mats valt att nöta vägar som busschaufför.

– Jag älskar att köra och tycker om att slänga lite käft med folk. Det är ett perfekt extrajobb, även om musiken kommer i första hand, säger han.

The Refreshments har släppt 15-tal fullängdsalbum, senast "Another Mother" som kom i fjol och under året kommer samlingsskivan "Very best of The Refreshments" med 21 låtar ut hela katalogen. När The Refreshments står på scenen i Borgen på lördag blandas nytt och gammalt.

– Har vi släppt en ny skiva måste vi fylla på med nya låtar. Man måste ju fräscha upp sig. Men samtidigt så måste vi ha med våra hits och favoritlåtar. Kör vi inte "Miss You Miss Belinda" blir man ju nästan lynchad.

Blir det dans på Borgen?

– Vi är inget dansband, men det sitter ju dans i väggarna där. Jag hoppas att det blir som i Hedemora Folketspark i lördags, där vi hade fullt av lyssnande publik framför scenen och dansande publik runt omkring.

The Refreshments förvaltar den klassiska 50-talsrocken och har tagit vid där Chuck Berry, Little Richard och Jerry Lee Lewis slutade.

– Där har vi våra rötter. Det vi älskar.

Inriktningen har förstås färgat Mats Forsbergs spelstil vid trumsetet – med en drivande vänsternäve och ett utpräglat rock'n' roll-sväng.

– Vi får ofta höra att The Refreshments har ett sånt härligt sväng. Det finns en liten nyckel: På 50-talet var många trummisar vana vid att spela swing.

– Lyssnar man på några tidiga inspelningar med Chuck Berry så spelar han en ”rak” rocklåt, men i det raka kompet spelar en trummis swing i bakgrunden. Då får man ett speciellt sväng som tilltalat oss väldigt mycket.

– Jag har utvecklat det och med vänstern spelar jag rakt och med högern lättar jag upp, så man får mer swingkänsla. Blandningen av rakt spelande och shuffle har blivit mitt och bandets signum.

Ett lyckokast för The Refreshments var julturnén Rock'n'roll Xmas som hade premiär 2003. Klivet in på konserthusscener kändes främmande, berättar Mats. Men greppet att rocka upp julen blev en succé – och en tradition, även om konkurrensen har hårdnat på julkonsertmarknaden. Idag har bandet en blandad publik, både en grånad skara konserthusbesökare som själva var med på 50-talet och raggare i parkerna på sommaren.

– Bredden av publik och spelscener har nog gjort att vi har överlevt som band i över 27 år. För trots att vi sålt nio eller tio guldskivor och två platinaskivor så har vi generellt aldrig varit särskilt intressant för media. Kanske skulle vi behöva leva rockmyten mera med sönderslagna hotellrum och spritorgier för att få några spaltmillimeter i bruset av ”Mello”, "Idol" och "Så mycket bättre" som upptar det mesta av medias intresse.

– Men vi ska ändå vara mycket tacksamma då vi har en trogen publik som kommer på våra spelningar.

"Miss you miss Belinda". När The Refreshments spelar på Borgen på lördag blir det första Norrköpingsspelningen på fem år.
"Miss you miss Belinda". När The Refreshments spelar på Borgen på lördag blir det första Norrköpingsspelningen på fem år.
Mats Forsberg

Född: I Gävle

Ålder: 49

Bor: Norrköping

Äter: Hamburgare

Kör: Audi Quattro samt långfärdsbuss åt Bus4you ibland

Dansar till: Månens sken och Chuck Berrys "You Never Can Tell".

Hemlig last: Den får förbli hemlig.

Aktuell med: The Refreshments spelning på Borgen i Norrköping den 11 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!