Sveriges största artister ska hedras i Norrköping

Sju nya artister ska väljas in i Swedish Music Hall of Fame under en ceremoni i Värmekyrkan på tisdagsmorgonen. Vilka är så klart oklart, men att det åtminstone blir något lokalt namn är ingen högoddsare.

Ceremonin äger rum i Värmekyrkan med start 09.00 på tisdagen.

Ceremonin äger rum i Värmekyrkan med start 09.00 på tisdagen.

Foto: Upplev Norrköping

Norrköping2024-09-23 18:00

"Hall of Fame"-konceptet kommer ursprungligen från USA och innebär att personer som gjort speciella insatser inom ett område hyllas med en slags kvalitetsstämpel.

Bakom Swedish Music Hall of Fame står stiftelsen Svenska Musikskattens Hus och sedan 2014 har en skiftande jury lagt till totalt 72 artister och musikskapare på den prestigefyllda listan.

För att bli invald krävs att personen haft stor betydelse för den svenska populärmusikens utveckling. Det behöver dessutom ha gått minst 20 år sedan debuten.

– Trots att det bara är en utmärkelse har vi märkt att det betyder väldigt mycket för artisterna. Det blir som ett kvitto på att deras konst uppskattas och har satt avtryck. Det känns jätteroligt att komma till Norrköping som alltid har varit en superbra musikstad, säger Pelle Andersson, styrelseledamot i Svenska Musikskattens Hus och verksamhetsledare för Dalapop.

undefined
"Vi vill lyfta bra musikstäder och där är Norrköping verkligen en av dem", säger Pelle Andersson, styrelseledamot i stiftelsen Svenska Musikskattens Hus.

Den årliga invalsceremonin hölls till en början uteslutande i Stockholm, men för tre år sedan blev det en kringresande tradition. 2022 hölls ceremonin i Göteborg och förra året i Borlänge.

Ska man tolka det som att lokala artister kommer att väljas in?

– Det kan jag inte avslöja. Det har snarare att göra med att vi, samtidigt som vi har en väldigt bevakad presskonferens, vill lyfta bra musikstäder och där är Norrköping verkligen en av dem, säger Pelle Andersson och fortsätter:

– Förra året var vi i Borlänge, som också är en förbannat bra musikstad, och då sammanföll det med att Mando Diao valdes in.

undefined
Förra året valdes Olle Adolphson, Ann-Louise Hanson, Tomas Ledin, Mando Diao, Lena Willemark och Jenny Wilson in i Swedish Music Hall of Fame.

Under ceremonin kommer musikelever från De Geergymnasiet, Marieborgs Folkhögskola och Hagaskolan att framföra tolkningar av de invalda artisternas musik.

– Det är en kul möjlighet för de musikstuderande, men också för banden att höra sina låtar tolkas.

Är det svårt att hålla de invalda hemliga?

– Nej, det tycker jag inte. Däremot kan det vara svårt oss i styrelsen att sitta med när juryn har överläggningar. Vi är oberoende och får inte tycka till, men det kliar i fingrarna ganska ofta med namn man vill skrika rakt ut, haha.

undefined
Göteborgsbandet The Soundtrack of our lives valdes in i Swedish Music Hall of Fame 2022. De gjorde sina första gig tillsammans på över tio år kort efter att de träffades under ceremonin.
undefined
Är det Eldkvarns tur att bli invalda i Swedish Music Hall of Fame? Det klassiska Norrköpingsbandet lyser med sin franvaro på den prestigfyllda listan över inflytelserika artister och musikskapare.

Brukar artisterna som blir invalda att vara på plats under ceremonin?

– Då och då väljs artister in postumt, men de artister som kan brukar vara på plats. I år kommer alla artister ha representation på plats och det är jätteroligt.

Årets jury består av Mathias Bridfelt, Alexandra Sundqvist, Fredrik af Trampe och Ika Johannesson. Ceremonin äger rum i Värmekyrkan mellan 09.00 och 10.15 på tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!