Surfplatta istället för ritstift

WalidTaher är en av de stora inom den egyptiska illustrationskonsten och använder gärna surfplattan som konstnärligt redskap.

Influenser. Walid Taher har hämtat impulser från den egyptiske poeten Salah Gjhanin och amerikansk popkonst.

Influenser. Walid Taher har hämtat impulser från den egyptiske poeten Salah Gjhanin och amerikansk popkonst.

Foto:

Norrköping2016-04-02 06:00

Han skulle ha anlänt i Norrköping under torsdagen för att vara på Galleri Kameleont morgonen efter. Men det är något av ett tidens tecken att på vägen från Kairo fastnade i Bryssel när flyget till Sverige ställdes in.

– Vi vet inte inte varför, men det kan naturligtvis ha med terrorhotet att göra. Han kommer inte förrän i eftermiddag, men då reser han från Frankrike, säger SaadHajo när vi träffas på galleriet vid niotiden.

Den egyptiske konstnären bör alltså finnas på plats under dagens vernissage, men utställningen är så gott som klar och verk finns redan på väggarna.

Ett annat tecken i tiden är hans sätt att arbeta.

– Han är en av de mest kända inom den egyptiska illustrationskonsten och gör barnböcker och målar: Men han har också blivit berömd för sina bokomslag, men allt på den här utställningen har han arbetat fram på sin surfplatta och sedan har vi tryckt upp bilderna, säger SaadHajo.

Den digitala tekniken är är ett centralt inslag i WalidTahirs konstnärskap och använder olika sociala medel för att nå ut och byter dagligen sin omslagsbild på Facebook.

– Det har gjort att han blivit en konstnär som många har stort behov av, säger SaharBurhan som driver utställningslokalen på Trädgårdsgatan.

Bland annat fanns han på Tahirtorget under protesterna mot tidigare presidenten Hosni Mubarak.

– Han gjorde scenografin åt sångaren Yasser Al Manqwihli, som inte var särskilt känd innan, men ärt ett stort namn idag, berättar SaadHajo.

På sistone har WalidTaher, som är född 1969, illustrerat poeten Sala Gjahins dikter.

– Han var mycket berömd under 1950-talet och är kanske den som störst inflytande när det gäller Walids filosofiska hållning. Bildmässigt tror jag att han är påverkad av amerikanska popkonstnärer, men det som är mest typiskt för honom är den lekfulla linjen, förklarar han konstnärskollega från Norrköping.

Men han ingår också i en äldre egyptisk tradition.

– Der äldsta tryckeriet i Kairo heter Bulaq och är från Napoleontiden. Egyptiska tidningar och böcker stod högt i kurs förr och det finns ett talesätt som går ut på att allt det som trycks i Kairo säljs i Beirut och blir läst i Bagdad, säger SaadHajo och ler.

Men WalidTaher sätt att använda sig av modern teknik innebär också att utställningen omfattar fler verk än de 35 illustrationer som hamnat på väggarna.

– Vi kommer också att projicera bilder direkt på en vägg och så har vi ett bildspel som pågår under hela utställningsperioden, förklarar SaharBurhan.

Det innebär också att utställningen i viss mån kommer att för ändra karaktär under utställningsperioden, som löper till den 28 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!