Stjärnans uppmaning: "Ta ert förnuft till fånga!"

Att frysa stödet till filmfonden har skapat en våg av kritik i Sverige. "Ta ert förnuft till fånga och tänk långsiktigt för stadens bästa", ber regissören och skådespelaren Felix Herngren de styrande i Norrköping i en intervju med NT.

En känsla av Norrköping och en bild av inspelningarna av "Jana - Märkta för livet" mitt i Industrilandskapet. Felix Herngren hyllar filmstaden, men oroas över det frysta stödet till Filmfonden.

En känsla av Norrköping och en bild av inspelningarna av "Jana - Märkta för livet" mitt i Industrilandskapet. Felix Herngren hyllar filmstaden, men oroas över det frysta stödet till Filmfonden.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-01-28 17:00

Film- och tv-produktionerna i och runt Norrköping har avlöst varandra under senare år. Filmfonden, som startades 2015 för att stödja skapandet av professionell film- och tv-produktion i kommunen, har varit en succé och skapat rubriker. "Den blomstertid nu kommer", "UFO Sweden", "Goliat", "Dogborn", "Se upp för Jönssonligan", "Börje", "Mitt livs hotell", "Ture Sventon & Bermudatriangelns hemlighet" och "En hjältes död" är bara några av produktionerna, som landat tack vare fonden.

undefined
En känsla av Norrköping och en bild av inspelningarna av "Jana - Märkta för livet" mitt i Industrilandskapet. Felix Herngren hyllar filmstaden, men oroas över det frysta stödet till Filmfonden.

Den allra senaste i raden av uppmärksammade projekt är tv-serien "Jana – Märkta för livet", som är baserad på Emelie Schepps succédeckare om och med åklagaren Jana Berzelius. Regissören, skådespelaren och komikern Felix Herngren, som skapat serien tillsammans med Henrik Björn, var på plats under inspelningarna och lärde känna Norrköping och många filmarbetare under veckorna.

Han hyllar uppstickaren och filmstaden Norrköping.

undefined
Crazy Pictures resa i Norrköping har skapat svallvågor långt utanför stadens gränser. "Den blomstertid nu kommer" från 2018 och "UFO Sweden" 2022 sätter avtryck och hyllas stort från många håll.

– Norrköping har legat i framkant under en lång tid tack vare Crazy Pictures framgångar och alla skickliga filmarbetare, som verkligen tagit plats på den svenska kartan. Norrköping har blivit en filmstad i klass med Stockholm och Göteborg att räkna med i Sverige under senare år, tack vare sina enorma möjligheter och unika miljöer. Många av filmerna går också på export ut i världen och visar upp ett Sverige utanför våra största städer. Det finns ett sånt mervärde, säger han.

– Med det tuffa ekonomiska läget i världen och i Sverige vänder vi också på varje krona hit och dit och försöker ut så mycket tv vi kan för pengarna. Norrköping är en bra stad för det. Vi fick otroligt bra scener för lite pengar. Vi filmade också mer än det vi hade planerat från början.

"Jana – Märkta för livet" fick 1,5 miljoner kronor ur filmfonden.

undefined
"Med det tuffa ekonomiska läget i världen och i Sverige vänder vi också på varje krona hit och dit och försöker ut så mycket tv vi kan för pengarna. Norrköping är en bra stad för det. Vi fick otroligt bra scener för lite pengar", säger Felix Herngren.

– Filmfonden är en otroligt viktig del för att få igång projekt. Den kan i vissa fall vara den där sista lilla pusselbiten man behöver för att göra film och tv-serier. Pengarna stannar ju i staden vi är i, säger Felix Herngren.

Förklara.

– Det är ju inte så att vi får pengarna och gör något annat med dem. Vi gör istället av med så mycket mer än det vi får. I slutändan blir det här en fin plusaffär för kommunen – både ekonomiskt och PR-mässigt. Norrköping blir attraktivt för många kreativa människor, som väljer att stannar kvar i stället för att flytta och skapar också en stolthet för alla som bor och lever där. Försvinner filmfonden är risken stor att allt minskar.

– Det är verkligen skitsynd att man pausar filmfonden nu, men jag vet inte alls vem politikerna har pratat med eller bara något de kommit på själva.

En färsk och oberoende analys visar att det har spenderats i snitt 3,9 kronor för varje krona som filmfonden har givit i stöd. 

– Jag kan bara önska de styrande politikerna i Norrköping tar sitt förnuft till fånga och tänker långsiktigt. De borde verkligen ta en titt på analysen av filmfondens betydelse över en längre tid i stället för att, som politiker ofta gör, tänka för kortsiktigt och slå tvärstopp direkt. Det är min enkla korta uppmaning här och nu.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) svarar:

– Vi tänker alltid långsiktigt. Just därför är beslutet att i nuläget satsa mer på barn- och ungdomar i föreningslivet viktigt. Det är väldigt lätt för en utomstående att ha åsikter om hur prioriteringar ska göras. Filmfonden kommer att fyllas pån, är resurser finns. Vår förhoppning är redan 2025 och under 2024 finns det alltså många miljoner från skattekollektivet för att bekosta olika filmkoncept som förhoppnings genererar skatteintäkter så att fonden kan fyllas på.

undefined
Karin Franz Körlof regisserade kortfilmen "En hjältes död", som spelades in på Vikbolandet och kan vinna pris vid Göteborgs Filmfestival på söndag.

Karin Franz Körlof, som nyligen var nominerad till Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i bioaktuella ”En dag kommer allt det här bli ditt”, har regisserat kortfilmen "En hjältes död". Den spelades in vid kyrkan i Häradshammar på Vikbolandet förra våren och tävlar om den prestigefyllda titeln "Startsladden" vid Göteborgs Filmfestival på söndag.

Hon har också följt rubrikerna och debatten om Norrköpings skrotade stöd till filmfonden för 2024.

– Pengarna från filmfonden var helt avgörande för oss för inspelningen av "En hjältes död". Det var därför vi valde Norrköping och Vikbolandet.

Totalt anställde man drygt 30 personer både bakom och framför kameran från Norrköping för inspelningarna av produktionen under de dagarna.

– Så pengarna kom ganska snabbt tillbaka till Norrköping – och mångdubbelt dessutom, säger hon.

– Jag baxnar därför över det beslutet kommunen har tagit, när man har facit på hand. För mig är visar det inget annat än ett rent och skärt kulturförakt. Du kan inte skylla på ekonomin i det här fallet om tar ett sånt beslut. Det är lika obegripligt som sorgligt, tycker Karin Franz Körlof.

– Filmbranschen har genom Norrköpings kommun fått tilldelning på omkring tio miljoner kronor framåt. En stor del av dessa pengar kommer arbeta under 2024. Det är ingen annan företagsbransch i Norrköpings som får sådana bidrag från skattekollektivet. Franz Körlof kan ju kalla 10 miljoner för förakt om hon vill. Själv tycker jag att ett sådant uttalande är att vara blind för sin egen priviligierade ställning kopplat till både skattemedel och i förhållande till andra företagsbranscher, menar Sophia Jarl (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!