Romandebut med historia i botten

Historiska fakta ligger i botten när Jan Warnqvist debuterar som romanförfattare. Han jobbar så för att nå ut lättare.

Jan Warnqvist, boende i Arkösund, romandebuterar med "Det delade Sverige".

Jan Warnqvist, boende i Arkösund, romandebuterar med "Det delade Sverige".

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2019-12-03 08:26

Jan Warnqvist, sedan drygt tio år tillbaka bosatt i Arkösund, har skrivit under många år. Mest vetenskapliga artiklar och rapporter inom sitt yrke som kemist. Nu släpper Jan Warnqvists sin debutroman "Det delade Sverige".

– Jag är mycket intresserad av andra världskriget och av vad som skedde i Sverige under den perioden, säger han.

– Att skriva en roman är ett bra sätt att berätta om historien på. Det är lättare att nå ut till läsaren än med en ren faktabok. Vad vill folk läsa om? Det var en av frågorna jag ställde mig själv innan jag skrev. Sverige kunde utnyttja sin neutralitet under kriget till lite av varje som knappast var av officiell art.

"Det delade Sverige" handlar om fyra kamrater som blir inkallade när andra världskriget bryter ut. De blir indragna i en rad dramatiska händelser och ställs såväl inför utländska intressen som inför svenska kollaboratörer.

– Under resans gång har det dykt upp uppslag som skulle kunna fungera i en eventuell uppföljare, säger Jan Warnqvist som är född i Karlstad och som tidigare också har givit ut en fotobaserad bok om Karlstad Östra station.

– Jag är nöjd med slutresultatet och har fått mersmak på att fortsätta att skriva. Jag sitter i Arkösund och skriver. En bra miljö. Tidigare har det inte ens funnits på min karta att skriva en roman. Nu har jag både haft tiden och energin. Jag åtar mig bara enstaka uppdrag inom mitt tidigare yrke numera.

"Det delade Sverige" ges ut av Bernhards förlag.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!