I "Hagtornsgåtan" från 2004 förde han fram tanken att Loke satt spår i många ortsnamn. Att de i själva verket anspelade på forna hagtornslundar där han dyrkades under hednatiden. Det gick på tvärs mot en tradition som gjort gällande att han inte tillbads alls.
I "Lögardagsgåtan" , som utkom tre år senare, driver han hypotesen att en av veckodagarna – lördagen – syftar på den mystiske guden. Jan Ekermann vänder sig mot uppfattningen att det skulle röra sig om den dag i veckan då man tvättar eller lögar sig.Istället har han kommit fram till att dagen har sitt ursprung i Loke eller Lodúr som är ett äldre namn på honom. Att det skulle vara en särskild "tvättardag" är ett senare, kristet påfund.
– Jag har fått goda vitsord för de två första, men en del har haft svårt att förlika sig vid tanken på en omvärdering av Loke. En professor som jag träffade förklarade att han godtog mina argument, men att han inte var beredd att ompröva sin syn på Loke, berättar Jan Ekermann.
Nyligen utkom den tredje boken som heter Snorre Sturlasson : gåtan – mästaren.
– Den har jag inte fått några reaktioner på ännu. Det är för tidigt, men allt vi vet om den nordiska mytologin går tillbaka på Snorres Edda, som nedtecknades på 1220-talet säger Jan och tillägger att den vidtalade professorn hänvisade till den isländske skalden när han höll fast vid sin uppfattning om Loke.
Men det väckte också en misstanke hos Jan Ekermann och den fick honom att granska Snorres uppfattning närmare.
– När det gäller Snorre har forskana varit helt oeniga. En del har ansett att det bara är frågan om sagor och andra har uppfattat honom som trovärdig. Hans verk hör till världslitteraturen, men det innehåller en del märkligheter och den gemensamma nämnaren i dessa är just Loke, säger Jan Ekermann och tillägger att Snorre avsiktligt svärtade ner den mystiske hednaguden och fick honom att framstå som ett slags pajas.
– Man måste ta hänsyn till Snorres livsomständigheter. Eddan skrevs under en tid då kyrkan på Island ville bli en stat i staten. Det är en lärobok om skaldekonsten som återupplivar hednatiden, men för att få ge ut den måste han "förminska" Loke – enligt biskoparna Guds störste motståndare i Norden. Jag har dock stor respekt för Snorre och hans sätt att hantera det här maktspelet, säger Jan som i sin bok ändå slår fast att Loke degraderas till elak småtjuv och bedragare.
Bortom framställningen i Eddan har vissa forskare anat en helt annan gestalt. En intelligent dubbelnatur med bisarr humor, som i sin lynnighet kunde framkalla häftiga blixtattacker och och var vacker att skåda.
Den nya boken avslutar också den forskning som fick sitt första avtryck genom "Hagtornsgåtan" , men han hoppas kunna samla alla tre volymerna i en enda och att böckerna översätts till engelska. Närmast väntar Östergötlands Bokmässa på Linköpings Bokmässa den 20 september, men det är bara en av anhalterna under 20 år som han ägnat åt Loke.
– Jag har haft himla roligt under de år jag sysslat med det här, säger han och berättar hur hans spaning efter Loke fört honom till olika platser i Europa.