10 timmars direktsänd kammarmusik med festivalkänsla från De Geerhallen. Norrköpings symfoniorkester spänner musklerna rejält inför storsatsningen 29 maj.
Alla orkesterns musiker är involverade och får här tänja sina gränser och utmana vad som ryms inom begreppet kammarmusik –allt från det mest intima kammarformatet till svängig jazz och uppsluppen brunnsmusik. Även SON:s chefdirigent Karl-Heinz Steffens deltar i maraton, både som dirigent och kammarmusiker.
– Under hela pandemin har orkestern varit igång nästan som vanligt. Spelat en konsert varje vecka men digitalt och vi har fått reducera ner storleken på orkestern för en smittsäker arbetsmiljö. Under tiden har det kommit jättemånga initiativ från musikerna själva när de kanske inte tjänstgjort i just den veckans produktion utan spelat i mindre ensembler vid sidan om i stället, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för SON.
Orkesterns interna utvärdering visar att möjligheten till de mindre projekten varit väldigt uppskattade av musikerna.
– När nu både säsongen och förhoppningsvis det här tillståndet går mot sitt slut kändes det helt rätt att avsluta säsongen med en stor sammanfattning i de mindre grupperna. Initiativet de olika programpunkterna kommer från musikerna själva och vi vill presentera det som ett tack för i år. Det har varit en viktig del för verksamheten under året, säger Henrik Marmén.
Direktsändningen startar kl 13 på lördag 29 maj pågår fram till 23.00 och allt kommer även att sändas på storbildsskärm på Holmentorget utanför De Geerhallen. Hela det fullspäckade programmet med hela 37 akter finns på SON hemsida.
– Den största utmaningen blir att få allt att följa tidtabellen. Sen är det klart att en del har mycket att stå i och det blir också en stor utmaning för vårt inspelnings- och sändningsteam som aldrig har gjort en så här lång sändning förut, säger Henrik Marmén.
Trots att förhoppningarna inför hösten är att det ska bli en mer normal konsertsäsong där publik tillåts tror Henrik Marmén att den digitala scenen är här för att stanna.
– Kärnan i det vi gör är så klart det levande mötet mellan musiken och publiken. Samtidigt erbjuder den digitala plattformen att många fler kan ta del av vår musik. Jag tror också det kan bidra till att sprida musiken till en bredare publik.