Norrköpingsgruppen spelar på hemmaplan – inför slutsålt Arbis

Med ett produktivt år bakom sig vänder Norrköpingsgruppen hemåt. Vi tog ett snack med Den Svenska Björnstammens Åke Olofsson inför fredagens slutsålda spelning.
– Vi har saknat Arbis väldigt mycket. Jag tycker att det är en topplokal i Sverige, säger han.

Den Svenska Björnstammen (Dan Brännvall, Mattias Göransson, Ambjörn Göransson, Klas Isaksson, Petter Frisendahl, Åke Olofsson) slog igenom stort 2011 med låten "Vart jag mig i världen vänder".

Den Svenska Björnstammen (Dan Brännvall, Mattias Göransson, Ambjörn Göransson, Klas Isaksson, Petter Frisendahl, Åke Olofsson) slog igenom stort 2011 med låten "Vart jag mig i världen vänder".

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2024-10-17 17:00

Konstnärskollektivet och indiepop-bandet Den Svenska Björnstammen, som grundades i Norrköping 2008 och slog igenom stort 2011 med dunderhiten "Vart jag mig i världen vänder", fortsätter att leverera ny musik.

I våras kom dubbel-ep:n "Med sång/Utan sång" och i samband med att de i september gav sig ut på en höstturné genom Sverige släppte de två coverversioner av Alina Devercerskis "Gråt".

Och bevisligen finns det fortfarande en stor kärlek till bandet – inte minst i deras hemstad. Fredagskvällens spelning på Arbis har varit slutsåld sedan månader tillbaka.

– Det ska bli hur kul som helst – vi är jätteladdade! Det gick väldigt bra senast vi spelade i Flygeln, det tyckte vi alla var jätteroligt, men vi har saknat Arbis väldigt mycket. Jag tycker att det är en topplokal i Sverige, säger Åke Olofsson.

undefined
"Det ska bli hur kul som helst – vi är jätteladdade", säger Åke Olofsson inför spelningen på Arbis. De senaste åren har han vid sidan om Björnstammen arbetat med ett soloprojekt under artistnamnet Åke.

Hur har turnén varit så här långt?

– Superbra. Det har varit slutsålt överallt. Skitroliga gig, allt har varit perfekt. Det är nog en av våra bättre turnéer tror jag.

Låter som att ni fortfarande har lika roligt när ni spelar tillsammans?

– Det blir bara roligare och roligare. I takt med att man blir mer rutinerad blir det mindre negativ stress och mer pirrigt och kul.

Vad kan publiken förvänta sig av spelningen i Norrköping?

– Jag vet inte hur mycket jag ska avslöja, haha. Vi har en show med lite oväntade moment, men det får bli en överraskning för de som är på plats. Jag kan säga att vi har gjort vårt bästa för att det ska bli en fin helhet.

undefined
Den Svenska Björnstammen ser fram emot att få återvända till Arbis som har fått nytt liv sedan konkursen i december 2020.

Hur utvecklas ni som band?

– Det är svårt att säga inifrån, men jag tycker vi blir bättre och bättre. Just nu funderar vi mycket på hur vi ska jobba framöver. Flera av oss har fått barn det senaste året, vilket gör det svårare att styra upp och ses. I framtiden planerar vi att hyra hus någonstans och spela in, säger Åke Olofsson och fortsätter:

– Om vi pratar generellt kan man säga att ålder gör att man blir bättre rent tekniskt. Man blir nog inte bättre på att komma på roliga låtidéer och sådana grejer, men man kan förvalta det man kommer på lite bättre.

Vad kan du berätta om nya singeln "Gråt"?

– Det är en cover som spelades in i Söderköping för kanske tio år sedan. Mattias (Göransson) hörde Alina Devercerskis originalversion, fastnade för den fina melodin och ville göra en pianoballad. Sedan plockade Dan (Brännvall) upp den och gjorde ytterligare en version. Det är alltid kul att släppa någonting nytt i samband med att man spelar.

När kommer nästa album?

– Det vet jag inte alls, haha. Jag är pappaledig fram till april, då kliver jag in i det, sen gissar jag att vi åker iväg och skriver någonstans. Om jag fick spekulera fritt – kanske hösten eller vintern 2026.

undefined
När Musikhjälpen arrangerades i Norrköping uppträdde de i glasburen på Gamla torget.

Vad har ni för kopplingar till Norrköping i dag?

– Nu är det två (Dan Brännvall och Klas Isaksson) som bor i Norrköping. Och vår ljudtekniker Kristian Karlsson, som betyder väldigt mycket för oss, är bosatt här. 

– Jag har flyttat till Göteborg med min sambo, så för min del ser jag mest Norrköping på tv när IFK spelar. Och min mamma bor kvar, så jag kommer ofta på besök och känner väldigt starkt för stan. Det ska bli härligt att komma hem, skippa cateringen och gå till Istanbul Kebab. Det är mycket sånt man får passa på att göra, säger Åke Olofsson och skrattar.

Turnéplan

27 sep – Göteborg, Pustervik

28 sep – Göteborg, Pustervik

4 okt – Lund, Mejeriet

5 okt – Lund, Mejeriet

11 okt – Uppsala, Katalin

12 okt – Uppsala, Katalin

18 okt – Norrköping, Arbis

19 okt – Stockholm, Fållan

1 nov – Örnsköldsvik, Nöjesbolaget

2 nov – Umeå, Folkets Hus

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!