Filmfestivalen firar 25 år: "Vi har extra mycket att fira"

I slutet av november bjuder den anrika filmföreningen Flimmer i Norrköping in till en exklusiv festival. I år är det nämligen dags att fira 25-årsjubileum. "Vi vill vara en festival som har något för alla åldrar och alla smaker", säger festivalproducent Ronja Ljung.

Det finns extra mycket att fira under årets upplaga av Norrköpings Filmrfestival, konstaterar Ronja Ljung

Det finns extra mycket att fira under årets upplaga av Norrköpings Filmrfestival, konstaterar Ronja Ljung

Foto: Fredrik Kylberg

Norrköping2024-10-07 10:00

Norrköpings filmfestival arrangeras på Cnema mellan den 28 och 30 november. Programmet har inte spikats ännu men Ronja Ljung berättar att publiken kan förvänta sig flera exklusiva filmvisningar och olika typer av events. 

Festivalens fokus ligger på att visa filmer som sällan når den svenska publiken, genom förhandsvisningar eller internationella produktioner som annars inte skulle visas i Sverige. 

– Vi har extra mycket att fira i år och kommer nästan bara visa filmer som inte har haft premiär i Sverige ännu. De här filmerna går inte att få tag i någon annanstans, varken på bio eller streaming, så det gör det lite exklusivt, säger hon.

Totalt kommer ungefär 20 långfilmer och 5-10 kortfilmer visas under festivalen, berättar Ronja Ljung. Dessutom kan besökarna se fram emot regissörsamtal, livepoddar, filmquiz och olika typer av workshops.

 – Vi vill vara en festival som har något för alla åldrar och alla smaker. Det blir allt från en festlig invigning till chansen att träffa filmskapare och annat branschfolk. Och så blir det några överraskningar.

Flimmer är en ideell filmförening i Norrköping med anor från 1954. I dag ansvarar föreningen för den årliga filmfestivalen som hålls i november samt utomhusbio i Norrköping och omkringliggande kommuner. Festivalen arrangeras med stöd av bland annat Norrköpings kommun, Region Östergötland samt Film i Öst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!