Nationalmuseum har stängt för en tre år lång renovering, vilket har tvingat fram nya sätt att möta publiken med den gemensamma konstskatten, som innehåller över 100 000 föremål. Utställningen "Det offentliga rummet" pågår alltså i just ett offentligt rum, på Norrköpings Centralstation.
Under fyra aktuella teman har passande verk av stora, svenska konstnärer tagits fram från Nationalmuseums samlingar. Nationalmuseum tillhandahåller även en app för alla som vill veta mer om motiv och konstnärer i samband med sitt besök.
På gränsen till det privata handlar om vad vi delar med oss av, från Facebook till Carl Larssons son i skamvrån.
Gemenskap och anonymitet handlar om hur vi reser tillsammans, utan att veta något om varandra, vare sig det är en historisk klassresa via omnibus eller tåg på 2000-talet.
Under rubriken Förändra eller bevara väcks tankar om stadens utveckling och hur balansen mellan det gamla och nya visioner kan se ut.
De verk som visas i tema Kontroversiellt eller korrekt handlar om vad kan vi acceptera i offentliga miljöer, något som visar sig vara tidlöst då konstnärernas motiv visar nakenhet, tiggeri och en mor som ammar offentligt, något som diskuteras dagligen även i dag.
Att just Norrköping är först ut beror på ett tips om det vackra väntrummet på stationen, som nu är fyllt med 17 målningar.
– Utöver byggarbetsplatsen i anslutning till Centralstationen i Stockholm är det här första gången vi gör något liknande, säger projektledaren Ann Lindberg.
– För oss här i Norrköping blir det ett sätt att lyfta miljön och skapa en plats där det händer något, säger Cecilia Granath, pressansvarig för Jernhusen.
Hon och Kent Mandl tycker att utställningen innebär ett spännande nytänk med gammal bildkonst som utgångspunkt, på en plats som alla har tillgång till.