Södra kajen slår tillbaka mot Inre hamnens hyllningar

Norra kajen har fått full fokus med Inre hamnen. Nu slår södra sidan tillbaka. "Den inre världsutställningen" blickar tillbaka till 1906.

Konstnären Åsa Jungnelius inramad av en del av sin utställning på Södra kajen.

Konstnären Åsa Jungnelius inramad av en del av sin utställning på Södra kajen.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2023-09-18 07:00

Den stora Konst- och industriutställningen 1906 formade i mångt och mycket det moderna Norrköping. Förutom individens efterlängtade kulturella påfyllning, hyllades den pågående industriella utvecklingen samtidigt som staden genomgick en genomgripande försköning.

Spåren går att skönja än i dag.

undefined
Konstnären Åsa Jungnelius inramad av en del av sin utställning på Södra kajen.

Konstnären Åsa Jungnelius har gjort det mer ingående än de flesta andra och hennes fleråriga projekt "Den inre världsutställningen" utgår från den ursprungliga utställningen på och vid Sylten. På lördagen invigdes hennes platsspecifika konstprojekt på ett tidigare bortglömt och ratat hörn på Södra kajen och med framtidens omhuldade bostadsprojekt, Inre hamnen, i blickfånget på andra sidan Strömmen.

undefined
"En egen uppfinning som jag har klurat på i många år", sa Markus Vallien om sin pyrolysmaskin.

Dagen till ära fick dock den vyn vila. Det var svårt att slita blicken och uppmärksamheten från "Den inre världsutställningens" många infall, delar och detaljer fördelade på 20 olika paviljonger.

– Utställningen handlar om Norrköpings historia och jag har utgått ifrån världsutställningen, sa Åsa Jungnelius vid invigningen.

undefined
Nyfikna besökare på invigningen undersöker de olika konstverken.

– Jag har jobbat med befintliga material från platsen som har återaktiverats i nya former där såväl fysiska rum, bruksföremål och sociala strukturer får omfamnas. Hela området har varit en utomhusateljé där jag har haft hjälp från många olika håll. Det är själva platsen och berättelserna härifrån som har fött hela utställningen.

Södra kajen, närmast Hamnbron, fylldes av intresserade lagom till invigningen och i vimlet skymtade både konstnärer och konstkonsumenter. Att många var nyfikna på Åsa Jungnelius verk, som skapats på plats under ett par år, var uppenbart. Hennes insats hyllades också från flera håll. Helena Persson, chef för Norrköpings konstmuseum, lyfte fram det faktum att en bortglömd icke-plats nu fått liv.

undefined
Invigningstrion. Från vänster Emma Helander, Anna Sotkasiira Wik och Helena Persson.

– Nu får den här ytan istället gestalta vårt livsrum. Som människa behöver vi någon som tar ut riktningen för oss och ger oss ingångar till saker som sker inom oss själva. Utan det är vi väldigt fattiga, sa hon och släppte fram Emma Helander, chef för enheten för ekologisk hållbarhet på samhällsbyggnadskontoret, och kommunfullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik, dagen till ära iförd borgmästarregalierna, för att fullfölja invigningsceremonin.

undefined
"Den inre världsutställningens" egna kakor i den egna servisen signerad keramikern Mårten Medbo tillsammans med studenter från Lunnevad.

En av de mest spektakulära "paviljongerna" som visades upp var Markus Valliens pyrolysmaskin. En märklig tingest som matas med trädgårdsrester från Norrköpings parker och planteringar och som, efter en invecklad process, ger biokol i utbyte. Markus Vallien föreföll mäkta stolt när han demonstrerade sin rykande maskin.

– Absolut. En egen uppfinning. Jag har klurat på den i många år, sa han.

undefined
Invigningen avslutades med ett samtal mellan konstnären Åsa Jungnelius och Mattias Åkeson, konstmuseets intendent för offentlig konst.

Åsa Jungnelius å sin sida lyfte fram paviljong nummer 17, "Andra sidan", som en personlig favorit bland många. Ett, på ytan, vanligt viltstängsel utmed hela Södra kajen. Inte för att hålla viltet borta, utan snarare för att låta grönskan få vara i fred.

– Växter och djur ska sakta men säkert få återta det som en gång varit en del av ett industriellt hamnområde. Staden byggs upp, förfaller och byggs upp igen, förklarade hon.

undefined
Pampig väg in i utställningsområdet via paviljong tre och "Portal".

Invigningen avlutades med ett samtal på scenen mellan konstnären och Mattias Åkeson, konstmuseets intendent för offentlig konst. Han kom med ett avslöjande:

– Ibland blir jag nästan rädd för din konst. Det finns en sådan kraft och en öppenhet i ditt konstnärskap.

Lugnet återvände inte förrän alla fått provsmaka "Den inre världsutställningens" speciella kaka.

undefined
Åsa Jungnelius lyssnade gillande till hur hon hyllades från scenen.
Utställningen 1906

Konst- och industriutställningen, som har inspirerat Åsa Jungnelius arbete, hölls under perioden 1 juni till 15 september 1906. Utställningen var i huvudsak förlagd till området på och vid Sylten och hyllade arkitekten Carl Bergsten ritade huvudbyggnaderna. Ett tusental utställare deltog i industridelen medan konstställningen samlade 900 konstverk i 15 salar. Nu får således Konst- och industriutställningen nytt liv med "Den inre världsutställningen".

Karta: Södra kajen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!