De kommunala bidragen till verksamheterna som skapar kultur betalas ut i juli. Summan för 2020 sattes i december 2019, alltså innan man visste om coronaviruset. Många kulturutövare har fått sänkt bidrag i år – en dålig tajming för en hårt ansatt bransch.
– Vi får en sänkning med 11 procent, från 1,3 miljoner kronor till 1,15, säger Pelle Filipsson, verksamhetsansvarig för Hallarna och tillägger:
– Kommunbidragen är centrala för oss, de ger valla under skidorna, sen ska vi ju så klart tjäna våra egna pengar.
Fler kulturutövare får sänkt bidrag. Hur de ska tackla neddragningen är ännu inte klart. Pelle Filipsson hyser ett hopp om att det ska komma extra pengar från kommunen.
– Men vi kommer att behöva diskutera hyreshöjningar på Hallarna. Det sker en utslagningsperiod nu där det inte ser likadant ut om ett år. Många arrangörer och mindre kulturutövare har det tufft.
Han frågar sig också varför bidragen från kommunen minskar, när kultur- och fritidsnämnden samtidigt får ett ökat anslag i sin budget. Från 2019 till 2020 får nämnden 12,8 miljoner kronor mer i sin budget.
Olle Johansson (S) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
– Vi har nog varit dåliga på att kommunicera hur ekonomin fungerar. Det stämmer att vi har fått mer pengar men vi har samtidigt fått högre kostnader, så i slutändan har vi mindre pengar att röra oss med. De närmsta åren behöver vi spara 30–40 miljoner kronor, säger han.
Ökade kostnader beror bland annat på att det har tillkommit nya anläggningar, vilka belastar nämndens budget. Ett exempel är den nya friidrottsanläggningen på Himmelstalund.
– Den kostar oss ungefär sex miljoner kronor per år. Nästa år kommer den nya gymnastikhallen på Sandbyhov att börja ticka pengar, året efter en anläggning är klar kommer den som en kostnad till oss. Utöver nya anläggningar har vi även löneökningar och inflation som ger ökade kostnader, säger Olle Johansson.
Hur kan man hjälpa kulturutövarna som har det tufft nu?
– Kultur- och fritidsnämnden har ännu inte fått extra anslag på grund av corona men kommunen har avsatt 50 miljoner kronor som ska lindra verkningarna av viruset. De pengarna ska fördelas, men de är ju till alla nämnder.
Och på längre sikt?
– Procentuellt sett fick vår nämnd störst besparing i år. Förhoppningsvis kompenseras vi för det när ekonomin så småningom vänder uppåt, säger Olle Johansson.