De sista takterna av Donald Glover-låten "Redbone" ebbar ut. Ett ögonblick av tystnad. Sedan en spontan applåd.
– Groovy. Den funkar. Vi behöver nog inte göra någon mer inspelning. Tror jag. Det känns som att den sitter, säger sångerskan Cecilia Jatta Johansson och får nickande medhåll av de andra i det, för tillfället, namnlösa bandet.
Ettorna i kursen "Musik och entreprenörskap" på Marieborgs folkhögskola spelar som bäst in de akter som man digitalt ska bjuda publiken nu på tisdag (15 december) i sitt Facebookevenemang "Marieborg för Musikhjälpen". De ursprungliga planerna innehöll en "riktig" konsert i Hörsalen med högst 50 personer i publiken.
De skärpta coronarestriktionerna tvingade dock de iblandade att greppa efter plan B. En livestreamad konsert där man parallellt ska stötta Musikhjälpen via insamlingen Marieborgs sparbössa.
– Det blev trots allt en väldigt bra lösning. Ett tag var vi rädda för att det inte skulle bli någonting alls. Nu kan vi istället nå ut till en större publik när vi inte behöver tänka på 50-gränsen, säger Linnea Lindblom som själv deltar på två olika fronter under konserten.
Utspritt under fyra dagar spelas allt in på Marieborg. Varje akt för sig för att undvika större samlingar. När vi tittar in möts vi således av, i originalet, Ludwig Göransson-producerade takter där Cecilia Jatta Johansson nu får musikalisk stöttning av Elise Abelsson (keyboards), Erik Karlsson (bas) och Sebastian Sjösvärd (trummor) i "Redbone". Linnea Lindblom har å sin sida redan spelat in Beatles-låten "Norwegian wood" som sångerska i bandet Swedish Lake och ska dessutom, senare, spela in en egen låt till akustisk gitarr.
– "Norwegian wood" blev riktigt cool. Vi använder till och med en riktig sitar. Precis som The Beatles. När jag gör egna låtar blir det däremot mest i singer/songwriter-traditionen. Jag ska spela in min egen "As you did" som kommer med på konserten, säger hon.
All musik i "Marieborg för Musikhjälpen" är förinspelad. Däremot ska konferenciererna – idel teaterelever – framträda live och underhålla publiken mellan de musikaliska avsnitten. Bland annat med en intervju med en av musikerna.
– Hela den här utbildningen handlar ju om att bli självdrivande som artist och kunna nå ut med sin musik. Då ingår det bland annat att arrangera konserter. På så sätt är det här en nyttig erfarenhet, säger Linnea Lindblom.