Många drogdebuterar på Bråvalla

Många av de som avslöjades med narkotika på Bråvalla Festival förra året provade droger för första gången.

Förebyggande. Hur polisen arbetar för att förebygga narkotikabrott på festivalområdet vill de inte avslöja. Men alla poliser vet hur man ska upptäcka narkotika.

Förebyggande. Hur polisen arbetar för att förebygga narkotikabrott på festivalområdet vill de inte avslöja. Men alla poliser vet hur man ska upptäcka narkotika.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2015-06-20 12:49

Narkotikabrotten tog upp en hel del av polisens tid under och efter fjolårets festival. Dåvarande kriminalinsatschefen Mikael Stålberg berättade dagarna efter festivalen förra året att över 100 narkotikaärenden låg på polisens bord efter dagarna på Bråvalla.

Han förklarade att det finns personer som går på festival för att kunna sälja knark snarare än att lyssna på musiken. Polisen fokuserade därför mycket på att stoppa langningen.

– Det kan vara så att personer som tidigare inte provat narkotika gör det på festivalen och halkar in i ett missbruk. Det vill vi förhindra, sade han.

Polisens informatör Erik Thulin säger inför årets Bråvalla Festival att många som avslöjades misstänkta för narkotikabrott under Bråvalla förra året provade droger för första gången på festivalen. Det är allvarligt, säger han, och utvecklar saken efter att gått igenom vilka droger som hittades på festivalområdet då.

Det handlade om de flesta av de mer kända drogerna – marijuana, kokain och hasch – men också om nyare preparat som MDPV, spice och andra ännu lagliga substanser.

– Problemet är att många av preparaten är sådana som ännu inte är narkotikaklassade enligt lagen, säger Erik Thulin.

Drogerna kan föra med sig att personerna uppträder på samma sätt som när någon tar mer traditionella droger, men om det i analyser upptäcks att preparaten de tagit inte är narkotikaklassade kan personerna inte lagföras.

– Folk tar droger utan att veta vad det är. De utsätter sig själva för enorma risker hälsomässigt, säger han.

Erik Thulin vill inte avslöja hur polisen arbetar för att förebygga narkotikabrott på festivalområdet, men han säger att alla poliser har kunskap om hur man arbetar mot narkotika och vet hur man jobbar för att upptäcka den. Han säger också att det finns särskild personal inom polisen i länet som dagligen arbetar med narkotikabrott, samt narkotikahundar, som polisen kan utnyttja om man vill och det krävs under Bråvalla Festival.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!