Hagagymnasiets elever i årskurs 2 och 3 skulle gå och se Östgötateaterns nya uppsättning av "Drottningens juvelsmycke" på Stora Teatern på torsdagskvällen, men besöket ställdes in på grund av lärares upplevelser av föreställningen.
I ett mejl som vi tagit del av – där en lärare motiverar beslutet – står följande att läsa:
"Mina kollegor som var på föreställningen i går berättar om flera inslag som gör mig tveksam till att se pjäsen. Det handlar om "otrevliga rasistiska inslag, blackface-karikatyrer, gruppvåldtäkt och kvinnoförtryck."
Mejlet fortsätter:
"Jag är medveten om att konsten har som uppgift att problematisera och skapa debatt men de starka scener som mina kollegor berättar om, gör att jag känner mig mycket tveksam att sitta i en teatersalong och se detta. Det låter i mina öron som om att man endast sparkar nedåt på grupper som redan har en utsatt situation i samhället utan tydlig nyansering. Om det fortfarande är några som vill se pjäsen så kontakta mig för att kunna lösa detta."
Teaterchefen och pjäsens regissör Nils Poletti förstår inte kritiken, men begriper varför publiken reagerar på det de får se på scenen.
– Det här är teater och inte verklighet och eleverna som ser den är 18 år gamla och vuxna nog att göra det mesta i livet. Det är en grym och fruktansvärd historia som skildrar en brun människas odyssé genom världen och handlar om vår tids frågor kring rasism och förtryck, säger Nils Poletti.
Föreställningen är en modern tolkning av Carl Jonas Love Almqvists klassiska pjäs från 1834. Nils Poletti tycker att det är en god idé att skolorna diskuterar pjäsen med sina elever efteråt eftersom det är en omtumlande upplevelse.
– De Geergymnasiets elever har också varit här och sett den och från dem fick vi en mycket bra respons. En del av dem reagerade på inslaget kring rasism i föreställningen, men där blev den en fin diskussion kring hur sådant gestaltas på scen, säger Nils Poletti.
När man köper biljetter till "Drottningens juvelsmycke" på Östgötateaterns hemsida finns en så kallad "trigger warning", en varningstext om att föreställningen innehåller starka scener.
– Den informationen får också eleverna innan föreställningen börjar, säger Nils Poletti.