Krogkollen
I den historiska byggnaden vid Motala ström, med anor från sent 1700-tal, ligger sedan nästan exakt ett år tillbaka i tiden Tullhuset Seaclub. Då, när fartygen landade i hamnen, var huset det första sjöfararna mötte i Norrköping. Nu, när staden växer, är huset med Guldbaren tillsammans med Paviljongen, porten på vägen till den nya staden.
– Under en lång period har den här platsen kommit lite i skymundan. Nu är det på väg att bli navet i det nya Norrköping, säger krögaren Mikael Solmanson.
Tullhuset Seaclub vill vara mycket mer än en traditionell restaurang och därför bör man se det mer som en mötesplats med en stor variation.
– Vi är på en vacker och historisk plats som har väldigt mycket att erbjuda. Hit kan man komma för att ta en kopp kaffe, äta en glass med familjen, spela boule, ha ett event med sitt företag eller äta en jäkligt god middag. Vi vill vara mycket mer än bara ett restaurangbesök och det ska finnas något för alla.
När det väl kommer till maten erbjuder krogen också en bred palett som passar de flesta smaklökar. Utbudet är enormt.
– Vi har en väldigt blandad publik så vi vill därför, även här, att det ska passa alla gäster. Förutom allt det klassiska med kött, fisk och sallader så erbjuder vi även nordisk sushi och surdegspizza. Vi hämtar mycket inspiration från Sydeuropa, Sydamerika och har även en del asiatiska inslag. Vi jobbar med det som är bra för säsongen och kryddar upp det ordentligt. Det smakar mycket – och bra.
Efterfrågan av ekologisk mat blir allt vanligare. Gästerna vill veta var maten man äter kommer från och det vegetariska och veganska köket växer för varje dag som går.
– Hela vår meny är i princip ekologisk. Visst, några enstaka ingredienser funkar inte men annars hämtar vi våra produkter från Östergötland med omnejd. Vår meny består till stor del av vegetarisk och vegansk mat. Vi har väldigt mycket för att efterfrågan är enorm.
Förutom Tullhuset är Mikael Solmanson även delägare i både Stadsvakten och Butlers, två andra restauranger i Norrköping. Stadens restaurangutbud har de senaste åren växt lavinartat.
– Konkurrens är svinbra. Det driver oss alla framåt och just därför har vi blivit en så härlig matstad som vi är i dag. Lägstanivån i Norrköping är otroligt hög. Det är riktigt roligt, säger Mikael Solmanson.