Konstverk i gångtunnel förstördes två gånger – nu är det borta

Första gången konstverket förstördes gjordes en restaurering för 100 000 kronor. Men sedan hände det igen. Nu är väggarna i gångtunneln kala. "Otroligt sorgligt", säger konstnären Maria Friberg.

Maria Friberg var på plats när konstverket visades upp för första gången i oktober 2022.

Maria Friberg var på plats när konstverket visades upp för första gången i oktober 2022.

Foto: Mats Willner

Norrköping2024-11-06 20:00

Det var för lite drygt två år sedan som hennes verk visades upp för första gången i gångtunneln under Hjalmar Brantings gata vid Borgsmoskolan. Det bestod av printade bilder monterade på aluminium och var en del av projektet "Klocket möter konsten" – en satsning av Norrköpings konstmuseum, Hyresbostäder, Samhällsbyggnadskontoret och Hyresgästföreningen.

Bilderna föreställde kartor över området tillsammans med foton av kläder som samlats in av boende.

– Det har blivit utsatt för skadegörelse vid två tillfällen. Första gången restaurerade vi verket, men när det skedde igen tidigt på hösten hade vi inte resurser att göra om konstverket igen. Då fick vi helt enkelt ta bort det, säger Mattias Åkeson, intendent och ansvarig för offentlig konst på Norrköpings Konstmuseum.

undefined
Mattias Åkeson tillsammans med Elin Rangford, landskapsarkitekt, vid invigningen av konstverket. "Det är jättetråkigt. Konstnären hade jobbat med under lång tid och för det mesta har det varit positiv feedback", säger han om skadegörelsen

Han berättar att skadegörelsen var omfattande.

– Man har slagit på plåtarna och rivit loss fotografierna. Klotter är enkelt att hantera men det här var verkligen destruering. Det såg inte bra ut så vi var tvungna att plocka ner det.

Är det vanligt att offentlig konst vandaliseras på det här sättet?

– Nej, jag skulle säga att vi har väldigt lite skadegörelse och relativt lite klotter. Att man ger sig på något så här radikalt, det är väldigt, väldigt ovanligt. Jag kan inte komma på att det har hänt någon annan gång.

undefined
Bild från skapandeprocessen. Sex säckar med olika kläder från boende i området blev en grund till skapandet av konstverket "Som jag minns". Maria Friberg jobbade med verket i ungefär ett halvår.

Maria Friberg, som har gjort liknande konstverk på andra platser i Sverige, berättar att hon aldrig varit med om något liknande.

– Det är otroligt sorgligt och lite oväntat. Vi tyckte att vi förankrade det så himla bra på platsen då vi träffade och pratade med boende i Klockaretorpet och med eleverna på skolan. Tanken var att det skulle kännas som deras verk. Det känns som att varken jag som konstnär eller de som placerade verket kunde göra något mer, säger hon.

Har du någon tanke om varför det blev så här?

– Nej, det kan man inte förstå. Konstverket var inte alls provocerande. Men kanske var det ett utsatt läge – en ganska mörk plats där man kan hålla på ostört och förstöra något.

undefined
"Kanske var det ett utsatt läge – en mörk plats där man kan hålla på ostört och förstöra något", spekulerar Maria Friberg om anledningen bakom skadegörelsen.
undefined
Konstverket bestod av printade fotografier av kläder och kartor över området som monterats på aluminium.
undefined
Gångtunnelns väggar är återigen kala sedan det offentliga konstverket vandaliserats.

Exakt hur mycket kostnaden för verket, som nu inte finns kvar, landade på är oklart.

– Men när vi åtgärdade konstverket första gången tror jag det kostade cirka 100 000 kronor, säger Mattias Åkesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!