"Kaffekungens" snöpliga slut efter 27 år

"Kaffekungen" Olle Wilhelmsson jobbade i drygt 27 år på Café Bar i Åby. I sin bok berättar han om en spännande tid med snopet slut.

Dags för en kopp kaffe. Olle Wilhelmsson fyller på. I sin bok berättar han om drygt 27 år på företaget Café Bar.

Dags för en kopp kaffe. Olle Wilhelmsson fyller på. I sin bok berättar han om drygt 27 år på företaget Café Bar.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2021-06-14 19:00

Olle Wilhelmsson kallar sig själv för "kaffekung". Kaxigt? Tja, kanske, men har man ägnat i princip hela yrkeskarriären åt att se till att det finns gott, hett och starkt kaffe på arbetsplatsen har man förmodligen jobbat ihop till den tunga titeln.

I boken "Olle W - en kaffekung", med undertiteln "Kaffe, Ferrari och sen kicken", berättar Olle Wilhelmsson om sin hisnande karriärresa som driven och entusiastisk franchisetagare och försäljare med fokus på kaffeautomater. Med konceptet "fika på jobbet" har Café Bar, med säte i Åby, levererat kaffe till otaliga arbetsplatser sedan 1987. Olle Wilhelmsson hakade på tåget i maj 1990 och fick 27 år, två månader och 29 dagar på firman.

Det är den tiden boken handlar om.

– Jag sa alltid att jag skulle skriva en bok när jag slutade. När jag väl fick sluta började folk fråga efter boken. Då skrev jag den, säger han.

undefined
Olle Wilhelmsson hade lovat att skriva en bok när han slutade på företaget. Med viss hjälp rodde han det utlovade projektet i hamn.

Eller...skrev och skrev.

– Egentligen kan jag inte skriva. När jag var klar kallades mitt manus för "stödord". Tack vare fin hjälp blev det en bok och jag kunde inte i min vildaste fantasi ana att det var så mycket jobb med en bok. Men jag är jättenöjd med resultatet. Det var en rolig period på företaget och det finns mycket att berätta. Om jag inte kan skriva, har jag i gengäld oerhört bra detaljminne, säger Olle Wilhelmsson.

– Inspirationen kommer från en saga, om företagets historia, som vi fick höra på en konferens, säger han.

undefined
"Jag gillar kaffe", säger Olle Wilhelmsson utan att det egentligen behöver sägas.

Den 144 sidor omfångsrika boken tar upp en mängd halsbrytande händelser i kaffets tjänst. Om hur han hade en Ferrari som firmabil. Men även det snopna slutet på Café Bar.

– Jag sålde min del som franchisetagare och trodde att jag skulle få jobba kvar som anställd. Men så blev det inte. Den 23 augusti 2017 fick jag sluta. Det var jobbigt och ingenting jag var beredd på. Allt måste ta slut någon gång och kanske hade jag samtidigt blivit lite slö. Istället började jag jobba med Hans Kindahl och Per Jacobsson på JK Business Coffee här i Norrköping och är kvar i kaffebranschen.

– Jag gillar kaffe och ser det som en viktig dryck på alla arbetsplatser. För egen del kan det bli uppåt tio koppar om dagen.

En gång kaffekung, alltid kaffekung.

"Olle W - en kaffekung", delvis illustrerad av Åbytecknaren Lennart Moberg, är tryckt i lite över tusen exemplar och Olle Wilhelmsson har exakt koll på hur många exemplar (219) som har sålts hittills.

Karta: Åby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!