Filmbranschen i Norrköping har sett en stadigt uppåtgående trend de senaste åren. Den kommunala filmfonden är långtifrån landets största – men trots det har flera stora långfilmsproduktioner sökt sig till staden.
Vid sidan av jätten Crazy Pictures har flera filmbolag grundats.
Ett av dem – som verkat i Norrköping i 13 år – är Kojan Film.
Företaget består av kompistrion Simon Öster, Carl Lohman och Kevin Gullberg. De träffades under gymnasietiden och bildade företaget direkt efter studenten.
– Vi startade med drömmen om att göra långfilm och det är vad vi har kämpat mot alla de här åren. Sedan har vi främst jobbat med reklamfilm, för att få det att gå runt, men drömmen har alltid varit att göra spelfilm, säger Kevin Gullberg.
Från början var även Jacob Danell en del av bolaget, men då han ville specialisera sig inom specialeffekter gick han vidare och bildade ett eget företag – Ember Light.
Jacob Danell håller dock fortfarande kontakten med Kojan film och de samarbetar tillsammans i flera projekt.
Ett av dessa samarbeten, effekterna i filmen "XXL", ledde till en nominering vid årets Guldbaggegala.
– Effekter har blivit en nisch för oss som vi inte har räknat med. Vi gjorde en rymdkortfilm som fick ganska stor uppmärksamhet vilket ledde till andra jobb, bland annat gjorde vi lite effekter till UFO Sweden, säger Carl Lohman.
Något som utmärker både Kojan Film och Ember Light är att de brinner för praktiska effekter.
Till "XXL" fick de uppdraget att gestalta en drömliknande sekvens där filmens huvudkaraktärer promenerar på Östersjöns botten. Istället för rent datorgenererade effekter valde produktionsbolaget att bygga miniatyrer av bottnen som man sänkte ner i en vattentank. Sedan filmades skådespelarna i slowmotion framför en green screen samtidigt som en lövblås gjorde att deras hår fladdrade.
– Det är roligt att sekvensen har blivit så uppmärksammad, för det är inte det enklaste sättet att göra det på. Men eftersom allt du ser är filmat "på riktigt" blir det en speciell känsla och väldigt kraftfullt, säger Carl Lohman.
Vid galan vann dock Jacob Danell för en annan film – "Den Svenska Torpeden". Där handlade det mycket om att få miljöerna att se trovärdiga ut, berättar han. Filmen handlar om Sally Bauers försök att simma över den engelska kanalen på 1930-talet. Men då det inte fanns en möjlighet att filma på plats fick exempelvis Doverklipporna läggas in digitalt.
– Det är väldigt ofta som folk klagar på visuella effekter, men det har ofta att göra med att du bara ser de som är dåligt gjorda. När visuella effekter är bra ska man inte ens tänka på att de är där. Efter visningar av "Torpeden" är det många som har kommit fram och sagt "Shit Jacob, var det ens effekter i filmen?". Och det är den största komplimangen man kan få, säger Jacob Danell.
Vad var det som lockade dig med att jobba med specialeffekter?
– Det har att göra med alla de historier som man har velat berätta men inte kunnat på grund av olika blockader. Och jag är väldigt problemlösningsorienterad, vilket passar bra i det arbetet. De effekter som jag älskar att göra mest är de som får något som ser bra ut att se magiskt ut. Som förhöjer upplevelsen och får tittaren att känna något extra mycket.
Hur ser förutsättningarna ut för att producera film i Norrköping?
– De är bra, annars skulle inte vi vara här. Men de är bra för att det finns bolag med människor som är väldigt drivna. Och filmfonden har lett till att många filmproduktioner har kommit hit och att vi blir bättre, säger Carl Lohman.
– Vi lobbade länge för att filmfonden skulle skapas. Den har gett oss förutsättningar att växa, men också för att vi ska stanna kvar i Norrköping. Det har varit förbannelsen tidigare, tror jag. Att det har kommit många talanger från Norrköping, men det har inte funnits anledning för dem att stanna kvar, tillägger Simon Öster.
Vad är synen på Norrköping i resten av Filmsverige?
– Jag upplever att den är jättepositiv. Det känns som en liten uppstickare och det finns en dissonans i hur få bolag det finns här och hur mycket uppmärksamhet och priser vi får. Det är ganska ovanligt och ett tecken på att vi gör något rätt, säger Kevin Gullberg.
– Många som kommer hit utifrån och jobbar har nämnt Norrköpingsandan. Det finns en glad och positiv approach och det finns ingen konkurrens mellan bolagen. Vi kan ringa varandra och bolla idéer eller läsa varandras manus. Jag tror det har att göra med att vi någonstans har insett att om det går bra för en lokal produktion är det positivt för de övriga bolagen i stan, säger Simon Öster.
Vad är de största utmaningarna som ni brottas med?
– Varje gång en film ens blir gjord är ett mirakel. De flesta fastnar i "development hell" eftersom det är så mycket som ska klaffa. Manuset ska bli färdigt, man ska få finansiering och hitta distributörer. Jag tror inte folk fattar hur mycket det är som kan gå fel under vägens gång, säger Kevin Gullberg.
– Fruktansvärt många inom filmbranschen bränner ut sig. Jag själv var utbränd i början av förra året. När man jobbar med något som man älskar är det svårt att se det som ett vanligt jobb, så man kanske lägger några extra timmar här och där. Det är en bransch där folk vet att du pushar dig själv och då är det många som utnyttjar den välviljan, säger Jacob Danell.
När vi träffas har Kojan Film precis färdigställt distributionen av sin kortfilm "Lost in the sky" – en kortfilm som utspelar sig i rymden, gjord helt och hållet med praktiska specialeffekter, och som på bara två månader fått drygt 1,1 miljoner visningar på Youtube. Filmen tog över sex år att skapa och de står nu i startgroparna för nästa projekt.
– Vi skriver manus och har kommit en bit men har inte helt landat i vad det kommer att bli. Vi alla tre vill vara överens och det ska vara något som vi alla kan ställa oss bakom, säger Kevin Gullberg.
För Jacob Danells del är det främst arbete med amerikanska storproduktioner som står på agendan framöver. Han arbetar just nu med specialeffekterna till två serier – Outer Banks på Netflix och The Equalizer på CBS.
– Mycket av mitt arbete kretsar just nu kring AI, vilket är en stor del av framtidens specialeffekter. Och det är bara att acceptera och lära sig hur man kan använda det.
Hur har Hollywoodproduktionerna fått upp ögonen för dig?
– Jag är ganska aktiv på olika onlineforum och älskar att lära och hjälpa folk. Sedan har folk på de här forumen sett vad jag kan göra och kontaktat mig när de har någon produktion där de behöver hjälp. De har också mycket pengar att slänga runt, säger Jacob Danell med ett skratt.
Dagen efter Guldbaggegalan har vinsten börjat sjunka in för Jacob Danell.
– Jag har ju varit nominerad förut men inte vunnit så den här gången hade jag intalat mig själv att jag inte kommer vinna och inte ens förberett ett tacktal. Men så blev det en vinst den här gången och jag tänkte bara "va, vad hände?". Det är ju den största äran man kan få inom svensk film så det känns helt overkligt.
Vad kan det här priset betyda för dig?
– Priser ger oftast inte nya kontakter men de stärker de kontakter man redan har. Och det ger en helt annan kredibilitet när man pratar med olika produktioner. Sen är det en extrem energiboost. Den senaste tiden har det varit mycket trötthet och utbrändhet för mig och efter det här fick jag verkligen en helt ny energikick.