Entusiasmen är påtaglig när Riksteatern Norrköping ska presentera sitt höstprogram.
Efter Hörsalens renovering innebär det också att Riksteatern Norrköping får något av en ny bas för sina föreställningar som öppnar nya möjligheter.
– Visst kan man kalla det en nytändning. Så är det, säger Ulla-Britt Eriksson.
– Det har funnits föreställningar vi inte kunnat ta emot tidigare. Här har vi den möjligheten. Så här många arrangemang har vi nog aldrig haft tidigare, säger Lena Lundman.
Hörsalen fick en omfattande invändig renovering 2015-2017 till en kostnad av 40 miljoner kronor. Den ger ökade möjligheter för både musik och teaterföreställningar.
– Det går till exempel att enkelt göra om scenen till en black box vilket många teaterföreställningar efterfrågar, säger Ulla-Britt Eriksson.
Fyra av höstens föreställningar kommer att vara i Hörsalen. Det börjar 8 september när det blir en uppföljning på projektet "Konst i rörelse". Det blir filmvisning av danskonstnären Cyntia Botellos arbete med Like a Dance i Klockaretorpet och en debatt om konstens betydelse.
17 september är det sannolikt dags för en av höstens mest publikdragande föreställningar när det galna och genreöverskridande kollektivet Sirqus Alfon kommer tillbaka till Norrköping där allting startade för många år sedan. Deras "Play 3.0" har redan visats i Norrköping men då för en mycket begränsad publik på grund av pandemin.
I Hörsalen ges också "Laika" med Özz Nujen (25/11) och "Sörjen som blev" av och med Anna Takanen (1/12). Det blir som vanligt också föreställningar i ytterområdena. Komedin "Sådan Far" med Claes Månsson och Ola Hedén ges i Skärblacka Folkets hus (10/9) och till Åby Folkets hus kommer Västra Götalands Teater med "Det började så oskyldigt med diskbänken" (30/10).
Dessutom dyker 4:e Teatern från Västerås med sin "Ågust och hans vänner" (27/10) på Teater Bråddgatan 34.
Även på Cnema blir det arrangemang i form av besök av Radiokorrespondenterna David Rasmusson, Margareta Svensson och P1 Morgons programledare Anna Hernek (13/9). Dessutom blir det dans, både workshops och föreställning i Hemgården med Kalabalindy (17/10)
Nytt är också ett samarbete med Stage Skandia.
– VI ska få till lite mer ungdomsperspektiv och jag hoppas vi kan få ungdomar intresserade av att arrangera saker och se hur det fungerar bakom kulisserna, säger Malin Wallander från Stage Skandia.