Roman Reznik föddes och växte upp i Ukrainas näst största stad Charkiv, som ligger i den nordöstra delen av landet. Hans hemstad har drabbats mycket hårt av den ryska invasionen, som pågått i över två månader. Den blomstrade av framtid, men är i dag öde, skräckslagen och sönder.
– Det är naturligtvis svårt att tro vad som händer i Ukraina och särskilt i städer som Charkiv. Det var en av de viktigaste kultur- och industristäderna, säger Roman.
– Mina föräldrar kunde fly landet efter fem dagars bombningar och kom till Sverige för nästan en och en halv månad sedan. En del av mina vänner flyttade också ut ur landet, men andra är kvar där.
Roman Reznik var fagottist i Symfoniorkester i Norrköping innan han flyttade till Filharmonien i Oslo. Han började dirigera 2016 och ska på söndag leda musiker från SON i Camera Ostrogothia (latin för Östgötavännerna) i Hörsalen. Det blir en eftermiddag med mycket känslor och tankar.
– Det kan, som musiker, vara frustrerande att man inte har så mycket makt att stoppa kriget, men kanske kan vi ge publiken glädje. Pengarna, som vi kommer samla in från biljettförsäljningen, går till stiftelsen för att stödja flyktingarna. Jag är också oerhört tacksam för alla musiker, som visat en fantastisk entusiasm att delta i denna konsert och till Prattésällskapet, som hjälpt till mycket.
Vardagen förändrades över en natt.
– Jag kollade nyheterna var tionde minut i början av kriget. Det var omöjligt att göra någonting annat i stället, men med tiden var jag tvungen att anpassa mig. Som musiker får vi inte ta upp våra problem på scenen... Framförandet kommer att hålla hög kvalitet oavsett omständigheterna.
Söndagens program blir speciellt och har en särskild betydelse.
– Det första stycket blir den ukrainske kompositören Maxim Berezovsky, som var samtida med Mozart. Han tog faktiskt sin examen i Bolognas berömda musikakademi – bara några månader efter att Mozart tog sin examen där. Det är Sverigepremiär av Berezovskys symfoni i G-dur, som nyligen hittades i arkiv i Paris.
Mozarts G-mollsymfoni, Beethovens dramatiska uvertyr Coriolan, tysksvenske kompositören Kraus prisades symfoni i C-moll och ett par stycken signerade Sibelius finns också med under konserten.
– Vi avslutar med ett vackert stycke av den ukrainske kompositören Skoryk, som nyligen gått bort, berättar Roman Reznik.