Kroppsarbetarna tar plats på museet

Två miljoner svenskar har ett kroppsarbete, men de tar sällan plats i det offentliga rummet. Nya utställningen på Arbetets museum råder bot på det.

Annica Carlsson Bergdahl ligger bakom utställningen "Vi som arbetar med våra kroppar".

Annica Carlsson Bergdahl ligger bakom utställningen "Vi som arbetar med våra kroppar".

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2023-03-02 17:30

Helena Andersson, transportör från Smedjebacken. Marina Potäjintö, lokalvårdare från Munkedal. Och Karin Stöckel, smörjare från Kiruna. Alla har de tre det gemensamt att de har ett kroppsarbete och dessutom nu är representerade i utställningen "Vi som arbetar med våra kroppar" som öppnar på Arbetets museum på lördag.

undefined
Annica Carlsson Bergdahl ligger bakom utställningen "Vi som arbetar med våra kroppar".

Bakom utställningen står producenten och författaren Annica Carlsson Bergdahl tillsammans med fotografen Elisabeth Ohlson.

Tillsammans har de färdats genom Sverige i alla väderstreck – även om resan stördes av utbrottet av pandemin – för att samla in berättelser från några av de två miljoner människor i landet som har ett kroppsarbete.

– Det är människor som ofta varken syns eller hörs i det offentliga rummet. Utställningen ger dem en röst, sa Annica Carlsson Bergdahl när hon presenterade utställningen under torsdagen.

undefined
I bilder, filmer och föremål berättar Annica Carlsson Bergdahl (bilden) och Elisabeth Ohlson om kroppsarbetets villkor.

De starka vittnesmålen från vår tids arbetarklassvardag kompletteras med likaledes starka bilder i storformat som lyfter fram 33 personer som jobbar som, exempelvis, städare, undersköterskor och lagerarbetare. Dokumentationen pekar på hårda arbetsvillkor och bristande respekt samtidigt som bilderna tyder på en märkbar yrkesstolthet och gemenskap.

– Formatet med helkroppsporträtt blev väldigt lyckat, sa Annica Carlsson Bergdahl.

– Tanken var att fånga dem mitt uppe i sitt arbete. Men det är svårt att få tillträde till arbetsplatserna. Vi fick i alla fall personerna i rätt miljö. Däremot var det inga problem att få dem att öppna sig och berätta. Alla var väldigt generösa med sina berättelser om hur de har det på jobbet.

undefined
Hjälm och högklackade skor. Exempel på föremål i "Vi som arbetar med våra kroppar".

I utställningen ingår dessutom föremål från arbetslivet. Allt mellan lastpallar till de högklackade skor en kvinnlig busschaufför tvingades bära för att nå ned till pedalerna.

Arbetets museum i Strykjärnet, där det i ett tidigare liv under textilepoken verkligen har förekommit tungrott kroppsarbete, är naturligtvis som gjort för den här utställningen.

– Det är en brännande utställning som vi är glada över att kunna visa upp. Vi vill alltid lyfta upp personer och yrken från arbetarklassen. Kroppsarbete måste få ta plats och synas i offentligheten. Inte minst på museum. Om inte vi tar den rollen, vem ska annars göra det, sa Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

undefined
Annica Carlsson Bergdahl framför bilden på Malin Wegge, undersköterskan som givit utställningen dess titel.

"Vi som arbetar med våra kroppar" har vernissage på lördag den 4 mars och pågår sedan till och med den 14 maj.

Karta: Arbetets museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!