Maria skapade sin tunnel av kläder och kartor

Här är konstnären Maria Friberg och hennes tunnel i Klockaretorpet. "Det är ett möte mellan då och nu, där mormors tröja vävs ihop med soldattorpet", säger hon om sitt konstverk.

Konstnären Maria Friberg står framför sin "egen" tunnel, som leder mellan Klockaretorpet och Borgsmoskolan. "Det är ett möte mellan då och nu, där mormors tröja vävs ihop med soldattorpet", säger hon om sitt konstverk.

Konstnären Maria Friberg står framför sin "egen" tunnel, som leder mellan Klockaretorpet och Borgsmoskolan. "Det är ett möte mellan då och nu, där mormors tröja vävs ihop med soldattorpet", säger hon om sitt konstverk.

Foto: Mats Willner

Norrköping2022-10-17 11:30

Maria Friberg, som bor i Stockholm, inledde sitt skapande av verket med en fråga vid första mötet i Kunskapens Hus.

"Var ligger Klockaretorpet?"

Vi pratar inte om stadsdelen.

– Jag kände till trakten och är också intresserad av historia så jag ville veta var själva torpet låg en gång i tiden. Inget visste riktigt var det låg, men jag vill ha med det som en del av mitt konstverk. Nu vet vi. Det finns en liten hänvisning på skylten där, säger Maria och pekar på väggen in mot tunneln.

undefined
Konstnären Maria Friberg började sitt arbete med att ställa frågan "var ligger Klockaretorpet?". Den handlade inte om stadsdelen. Den handlade om själva grunden - själva torpet.

"Om du letar nära lekplatsen vid Albert Engströms gata så finner du en skylt som visar var torpet fanns. En resa i tiden." står det.

Att gå eller cykla genom tunneln, som leder oss från Klockaretorpet till Borgsmoskolan, under Hjalmar Brantings gata är en resa genom generationer. Fotocollagen, som är 1,5 gånger 8 meter, har sin grund i kartbilder samt kläder och textilier insamlade av boende i Klockaretorpet. Det är en del av projektet "Klocket möter konsten".

– Här har du, å ena väggen, en äldre karta från 1905, men jag har tittat tillbaka till 1700-talet. Den här är ritad för hand med en konstnärlig känsla, där jag plockade in klädesplagg med färger som hänger ihop med den tiden, säger Maria.

– Och där har du, å andra väggen, en bild hämtad från google maps, som är mer en känsla av en stadsbild "Norrköping by night" med starkare nyanser och färger. 

– Att jag fick och kunde göra uppdraget tillsammans med de som bor och lever här var extra roligt, menar Maria, när hon står utanför tunneln, som också klottersanerats, målats om och fått ny belysning.

undefined
Sex säckar med olika kläder från boende i området blev en grund till skapandet av "Som jag minns".

Det finns alltid en viss oro för skadegörelse av konst i det offentliga, men Maria Friberg var lugn.

– Det här är ju redan lite graffiti, tycker Maria, som var och pratade med eleverna på Borgsmoskolan i förra veckan.

– Jag vill ju att de ska känna konsten som om det är deras egen.

Vägen till konstverket "Som jag minns" började med ett medborgarförslag 2018.

– Jag hade precis börjat jobba på Konstmuseet, när vi fick det här på vårt bord. En dam, som bor i Klockaretorpet, ville att man skulle göra något åt gångtunnlarna i området med ordet "kanske lite konst..." En vacker dag stod stjärnorna rätt på den kommunala himlen och vi kunde gå vidare. Nu står vi här idag, säger Mattias Åkeson, som är intendent och ansvarig för offentlig konst på Norrköpings Konstmuseum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!