Norrköpings bödlar levde i skuggsamhälle

Bödlarnas skuggsamhälle i Norrköping och krigare från 1000-talet i Vreta Kloster. Det är några av årets arkeologiska nyheter, som togs upp på releasefesten för tidskriften ”Arkeologi i Östergötland”.

Avrättning på offentlig plats. Från mitten av 1600-talet skötte bödlarna i Norrköping uppdrag runt om i Östergötland. De gifte sig ofta inom släkten och det finns tecken på att vissa släkter kan ha talat ett eget språk, enligt arkeolog Mattias Johansson.

Avrättning på offentlig plats. Från mitten av 1600-talet skötte bödlarna i Norrköping uppdrag runt om i Östergötland. De gifte sig ofta inom släkten och det finns tecken på att vissa släkter kan ha talat ett eget språk, enligt arkeolog Mattias Johansson.

Foto: Östergötlands museum.

Norrköping2023-07-12 13:00

Känner du någon som bor nära Östra Promenaden i Norrköping? 

Kanske i korsningen Östra Promenaden/Hospitalsgatan? 

Ursäkta att jag frågar, men är den personen en bödel? 

Nähä, okej. Men om jag hade frågat dig i mitten av 1600-talet hade det med största sannolikhet varit så, att det var en bödel som bodde där alltså, att du hade känt honom är däremot mindre sannolikt. Bödlarna var nämligen inte riktigt socialt accepterade. Tvärtom, umgänge med skarprättarna var lika tabubelagt som deras verksamhet. 

– Det verkar som att de levde i någon form av skuggsamhälle, inte helt olikt de parallellsamhällen som vi ser i Sverige idag, berättar Mattias Johansson, en av de arkeologer som deltar vid releaseträffen för tidskriften ”Arkeologi i Östergötland” som nyss kommit ut. 

Bödlarna, eller ”skarprättarna”, som den officiella titeln var tycks ha levt i en underjordisk värld präglad av våld, stölder och alkoholmissbruk. De höll till i Norrköping från 1600-talets början. 

Trots att det var tabu att äta middag hos skarprättaren kan det mycket väl vara så att du hade sökt hans tjänster om du led av reumatism eller epilepsi. Han hade, enligt ryktet, övernaturliga förmågor och kunde sno ihop någon passande smörjelse. Utöver det verkar de mest ha tagit hand om tyngre jobb som att tömma dass, avliva djur och sota skorstenar. 

Cirka 25 centimeter. Rikard Hedvall, en annan av de arkeologer som närvarar vid releaseträffen, visar upp med händerna hur djupt bönderna i Vreta Kloster behöver plöja innan de råkar på 1000-åriga kvarlevor. 

Vid den utgrävning av ett ledningsschakt som han varit ledande för hittades 19 gravar med 13 skelett från 900-1000-talen – kvinnor, män och barn. I fältet beräknas det finnas över 1000 människor begravda. Några av skeletten, som nu analyserats med strontiumanalys, kan ha kommit så långt ifrån som Norra Europa och England. Två av männen har yxhugg i skallen. Var de stridande åt kungen? 

Om detta och mycket annat kan du läsa i tidskriften ”Arkeologi i Östergötland” som samlar de viktigaste fynden från länet i år. Den finns att köpa i museibutiken på Östergötlands museum, i butikerna på Norrköpings stadsmuseum, Linköpings slotts- och domkyrkomuseum, Löfstad slott, Sancta Birgitta Klostermuseum och i Gamla Linköping. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!