"Han drog busslaster från hela Sverige till Norrköping"

Han skrev över hundra revyer och drev flera teatrar i Norrköping. Lars "Tjadden" Hällström är ett av namnen på stadens spårvagnar.

Lars "Tjadden" Hälström dog 2000. Han dog efter att ha kämpat mot cancer i två år.

Lars "Tjadden" Hälström dog 2000. Han dog efter att ha kämpat mot cancer i två år.

Foto: Anders Holmström

Norrköping2021-03-15 15:30

Spårvagnsnamn

Lars ”Tjadden” Hällström föddes 1923 i Norrköping. Han skrev mer än hundra revyer tillsammans med Lennart "Zäta" Anderzon. För Sverige kanske han mest blev känd för sina figurer Ludolf och Slöman. Ludolf som hade den egenheten att han inte kunde säga "R" var mäkta populär runt om i stugorna.

– Jag tror att jag var i tioårsåldern när jag följde med mamma och pappa på en revy med "Tjadden". Jag trodde inte att jag skulle vara intresserad. Men sen var jag fast. Jag har samlat massor med saker kring "Tjadden". Jag har exempelvis fyra pärmar med manuskript, säger Sladden Hultgren som är stor samlare av kuriosa kring teatermannen.

Varför han kallades "Tjadden" finns det flera historier om. Men en är att hans kompisar, när han var liten, tyckte han liknade fixaren Tjadden i filmen "På västfronten intet nytt" och det var därifrån han sedan hade smeknamnet hela livet.

– Jag vet att det fanns olika åsikter om honom och att många skådespelare hoppade av för att de tyckte att han var hård som chef. Men mot mig var han trevlig, säger Sladden Hultgren.

Mellan åren 1950-68 drev han Lilla Teatern i Norrköping och på 1980-talet tog han över Skandiabiografen och gjorde om den till revyteater. I tolv år drev han teatern innan pengarna tog definitivt slut 1996.

– Han var mycket arg då på politikerna. Jag skulle säga att "Tjadden" verkligen satte Norrköping på kartan. Han drog busslaster av människor till Norrköping, säger Sladden Hultgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!