Vi står vid Arbetets Museum och blickar bort mot gångbron på andra sidan Strömmen.
Regissören Felix Herngren styr nyfiket ut en drönare över vattnet under tiden hela teamet gör sig redo för en ny tagning av "Jana" och "Pers" joggingtur. Här får Emelie Schepps karaktärer från succéböckerna om åklagaren Jana Berzelius och hennes kollega Per Åström liv i Viaplays storsatsning med thrillerserien "Jana – Märkta för livet", som kommer ha premiär under hösten 2023.
Två joggande siluetter dyker plötsligt upp i det gråmysiga tv-vädret och skapar en känsla av mer mystik.
Nyfikna åskådare stannar till på bron, en förskoleklass tittar upp mot den svepande drönaren och Norrköping blir än en gång den här späckade hösten en del av film- och tv-världen.
Skådespelarna, som är "Jana" och "Per", är i skrivande stund inte officiellt.
Emelie Schepp har följt inspelningarna i Norrköping under ett par dagars tid. Hon mötte hela gänget – såväl de bakom som de framför kameran – för första gången i Rådhuset häromdagen. Det har gått knappa tio år från debuten med "Märkta för livet", som förändrade hela hennes liv och blev början på en storsäljare.
I dag finns hennes böcker i 33 olika länder och sålts i över tre miljoner exemplar.
Nu blir "Jana" tv-stjärna också.
– När jag stod där i Rådhuset och såg karaktärerna för första gången och hur de agerade med och mot varandra blev det väldigt mycket känslor... Jag började till och med att grina och tänka "det här händer inte". Det är så overkligt.
Blev "Jana" och "Per" som du hade hoppats?
– Bättre.
– Att se och uppleva de också i den här miljön, som jag skrivit om, gör det extra speciellt. Norrköping är så himla snyggt. Serien blir en kärleksförklaring till staden också. Många kommer, garanterat, känna igen sig också. Det är möjligt man har tvistat till några byggnader, men det hör ju till.
Serien, som produceras av FLX, spelas in i Norrköping och Stockholm.
Rådhuset, som förvandlas till Åklagarmyndighet och Stadsbiblioteket, som är seriens polishus, är tillsammans med Industrilandskapet och delar av hamnen tongivande platser i skapandet.
Emelie Schepp gick en gång i tiden en väldigt kort kurs – över en helg – i att skriva filmmanus. Hon skickade också in två manus till olika produktionsbolag, men upptäckte tidigt det svåra i att få det antaget. Hon började skriva böcker om åklagaren Jana Berzelius istället och resten är, som man brukar säga, historia.
– Cirkeln är sluten, säger Emelie och ler.
– Att jag satt där hemma i min källare i Stavsjö och tryckte på tangenter och skrev på min första bok för tio år sedan och så står här nu och jobba med de där två är... jättehäftigt. Det är få förunnat att få uppleva det. Jag är extremt ödmjukt inför allt jag får vara med om.
"De där två är" är film- och serieveteranerna Henrik Björn och Felix Herngren, som för första gången regisserar tillsammans.
– Vi kunde inte undvika varandra till slut. "Jana" förde oss samman, säger Henrik och skrattar.
De möts från sina två olika världar och genrer i "Jana – Märkta för livet".
Henrik Björn, som gjorde hyllade "Jordskott" med sin spänning och mystik, möter Felix Herngren, som skapat succéer som "Solsidan" och "Bonusfamiljen" med drama och komedi.
De är smått lyriska över staden Norrköping och av Schepps böcker.
– Här finns miljöer, som överträffade allt vi hade tänkt oss. Det finns så mycket ofilmad mark med mustiga miljöer, som gör sig för den här serien. Norrköping har många platser som bara väntar på att bli filmade. "Jana" ska vara en smakrik upplevelse med ett slags mörker, men också spänning och hopp. Det är en bra blandning av miljöer. Ordet mustig använder vi ofta, säger Henrik.
– Vi har ju varit och tittat på Norrköping några gånger innan det blev vår arbetsplats den här veckan. Vi känner oss verkligen välkomna. Dels har kommunen varit enormt hjälpsamma och verkligen öppnat dörrar överallt och dels är det ju en cool och speciell filmstad med de gamla arbetarkvarteren, de slitna fabrikerna, den gigantiska hamnen och Motala Ström, som på ett ganska våldsamt sätt bitvis tränger sig genom stan. Det ser skitbra ut. Man blir verkligen glad, säger Felix, som hyllar Stadsbiblioteket i nästa andetag.
– Att det skulle vara ett fult hus, som det tydligen har röstats fram till någon gång, håller jag inte med om. Huset är ascoolt och har en attityd. Ett fult hus är ett sånt som bara står där och inte uttrycker något.
Känner ni, med tanke på Schepps storsäljande succé, pressen? Det finns en viss förväntan.
– Hela tiden. Du kan inte känna något annat. Vi förbereder oss så mycket vi kan på allt. Ju mer förberedda vi är desto bättre kan vi anpassa oss till allt. Det är då diamanter skapas, menar Henrik.
– Oh, ja... Boken har en väldigt spännande historia och är en bladvändare utan like. Det finns miljoner av människor som älskar karaktärerna och böckerna. Det är ett stort plus. Många kommer vilja, av ren nyfikenhet, se serien, men gör vi bort oss har vi miljoner folk som hatar en. Det är mindre roligt om vi misslyckas, men jag tycker om att jobba under press och vet att man ska leverera, säger Felix.