Ett yrkesliv i papprets tjänst

Få kan papperstillverkningens historia så väl som Göran Lundin. Han har levt med pappret under hela sitt yrkesverksamma liv. Nu finns han med i nya antologin "Att göra skillnad - ingenjörer berättar".

Hänt mycket. "Digitaliseringen är den mest dramatiska utvecklingen vi har upplevt", säger Göran Lundin, under många år Holmenkoncernens starke man och som nu medverkar i den nya antoligin "Att göra skillnad - ingenjörer berättar".

Hänt mycket. "Digitaliseringen är den mest dramatiska utvecklingen vi har upplevt", säger Göran Lundin, under många år Holmenkoncernens starke man och som nu medverkar i den nya antoligin "Att göra skillnad - ingenjörer berättar".

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2018-01-19 14:36

Mycket har hänt sedan Göran Lundin i början av 60-talet klev direkt in i den hungrande pappersindustrin från ingenjörsexamen vid Högre Tekniska Läroverket i Karlstad, som till och med hade en pappersteknisk linje för att tillgodose personalbehovet. Fast den största revolutionen och utmaningen som skogs- och pappersindustrin stått inför pågår här och nu.

– För tidningspappersproduktionen är det utan tvekan digitaliseringen. Det är den mest dramatiska utvecklingen vi har upplevt och det gäller över hela världen, säger han.

Från 1964-2016 var han Holmen trogen. Från driftingenjör till VD och koncernchef och styrelsemedlem för hela Holmenkoncernen. Han har sett förändringarna från första parkett.

Inte minst gäller det produktion av tidningspapper som blev en mycket lönsam produkt för pappersbruken runt om i världen. Bara i Sverige ökade produktionen med 37 procent från mitten av 60-talet fram till 90-talet.

– Tidningspappersproduktionen är ju till exempel grunden till hela Bravikens tillkomst, säger Göran Lundin.

Fram till idag har tidningspappersproduktionen i princip halverats på grund av digitaliseringen. Industriregioner och bruksorter över hela världen har förändrats i grunden. Tuffa tider för dagens pappersmakare men Göran Lundin tror ändå det finns en framtid.

– Det ställer nya krav men jag tycker man gjort väldigt bra satsningar på mindre digitalt påverkbara produkter, inte minst på Braviken och Hallsta, säger han.

En annan sida av digitaliseringen är journalistiken. Även här har Göran Lundin lång erfarenhet från insidan i sin roll som mångårig styrelseordförande för Norrköpings tidningar och NTM-koncernen under åren 2000-2015. Förändrade medievanor har lett till sjunkande pappersupplagor, kraftigt minskade annonsintäkter och personalminskningar för mediehusen och utvecklingen oroar.

– Det behövs fortfarande någon som analyserar, granskar och gräver i dunkla samhällsstrukturer. Vid sidan av nyhetsförmedlingen måste det fortsätta vara pressens viktigaste uppgift. Jag kan bara hoppas att det blir så, säger Göran Lundin.

I den nya boken Att göra skillnad samsas ett drygt tiotal ingenjörer med sina minnen, analyser och funderingar över skog- och pappersindustrins utveckling.

– Jag hoppas boken kan fungera som ett historiskt dokument inifrån. Kanske kan det också vara av intresse för dem som funderar på att jobba inom industrin, säger Göran Lundin.

Att göra skillnad - ingenjörer berättar

Boken är utgiven av Skogsindustriernas Industrihistoriska Utskott tillsammans med Carlsson Bokförlag.

I boken medverkar också Jan Ekerman, i många år verksam vid Skärblacka bruk.

1950 släppte massa och pappersindustrin ut 58 000 ton svavelföreningar i luften. 2015 hade utsläppen sjunkit till 1800 ton.

På 50-talet förbrukade en sulfatfabrik stora mängder olja. Idag är de oftast självförsörjande med energi och levererarofta elkraft till nätet och värme till kommunala fjärrvärmenät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!