Efter succéåren – nu dras stödet till filmfonden in

Norrköpings filmfond sätts på paus. Inga nya pengar tillförs för 2024. Detta trots att en färsk utvärdering visar att varje satsad krona har gett nästan fyra kronor tillbaka. "Det är jättetråkigt, men jag har ansvar för hela nämndens budget", säger Päivi Johansson (M).

"Är man inte insatt kanske man tror det är en besparing, men på sista raden är det faktiskt en förlust", säger Olle Tholén från Crazy Pictures om beskedet att Norrköpings filmfond ska pausas.

"Är man inte insatt kanske man tror det är en besparing, men på sista raden är det faktiskt en förlust", säger Olle Tholén från Crazy Pictures om beskedet att Norrköpings filmfond ska pausas.

Foto: Viktor Löfgren

Norrköping2024-01-17 05:00

Med tanke på den senaste tidens heta kulturdebatt där kraven på att kulturen måste öka sin självfinansieringsgrad skulle Norrköpings filmfond kunna lyftas fram som ett bra exempel på just detta.

Enligt en färsk oberoende utvärdering av filmfondens verksamhet, gjord av konsultbolaget Palmgren Vision, får Norrköping tillbaka betydligt mer än som satsas. Sedan fonden startade 2015 och fram till 2022 har 28 slutredovisade produktioner fått nära 11,5 miljoner kronor i stöd, men de har samtidigt spenderat 45,7 miljoner kronor i Norrköping på olika varor och tjänster. Det har spenderats i snitt 3,9 kronor för varje krona som filmfonden har givit i stöd. Bland de lokala projekten har förhållandet mellan spendering och stöd varit ännu högre och i vissa fall motsvarar det tolv kronor per krona i stöd.

undefined
Crazy Pictures senaste film "Ufo Sweden" blev en publiksuccé, liksom debutfilmen "Den blomstertid nu kommer".
undefined
Joakim Sällquist tog emot en guldbagge för sin insats i Goliat. Det är en av många filmer som fått stöd av Norrköpings filmfond och som till stor del spelats in i Norrköping.

Under den utvärderade perioden har det totala antalet inspelningsdagar i Norrköping varit 478, vilket resulterat i 2 097 köpta hotellnätter. Utvärderingen visar också att filmnäringen har utvecklats bättre än i riket. Antalet förvärvsarbetande i filmbranschen har fördubblats (från 34 till 68) och antalet företag har också nästan fördubblats (från 20 till 39).

– Norrköping har varit väldigt framgångsrikt och lyft den här näringen. Jag är den första att ge en eloge för det. Det är imponerande, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Päivi Johansson (M).

Ändå kommer Norrköpings filmfond nu att pausas under 2024. De två miljoner kronor som fonden skulle få blir noll. Detta är något som nämnden slog fast i sin internbudget vid sitt sammanträde i december.

Är det inte motsägelsefullt, med tanke på debatten om kulturens självfinansieringsgrad? Utvärderingen visar det ju svart på vitt.

– Javisst, men då får du ställa det mot barn och ungdomar. Det är ändå tre projekt som blivit godkända för 2024 och det är inte dåligt.

Borgerlig samverkan har pratat om vikten av en stärkt besöksnäring och att bygga ett framgångsrikt näringsliv. Går inte det här stick i stäv mot det?

– Vi är i en svacka nu och sparbetinget vi har fått gäller även på andra håll inom nämnden. Det blir ett magert år för filmfonden och det blir magert även nästa år. Bara för att en fond har lite mindre pengar ett år betyder det inte att allt försvinner.

Du är inte orolig för att det kan bli dödsstöten för filmnäringen i Norrköping?

– Nej, det är jag inte. Jag ser det stora intresset som finns. Det görs utbildningsinsatser, vi har filmgymnasium. I dag är det ju så enkelt att göra en egen film. Du kan bara köra med din mobiltelefon.

Men det går väl inte riktigt att jämföra med stora filmproduktioner?

– Nej, men kostnaderna har faktiskt blivit mindre med den nya tekniken. Det talar också för att vi kan hålla det här vid liv, säger Päivi Johansson.

Filmkollektivet Crazy Pictures är det självklara flaggskeppet för Norrköpings filmnäring. Olle Tholén från Crazy Pictures är orolig för framtiden.

– Vi har byggt upp en filmbransch som omsätter väldigt mycket pengar i Norrköping och som på sikt kan omsätta enormt mycket pengar, vara en motor i Norrköpings kulturliv och skapa arbetstillfällen, stolthet och marknadsföring för Norrköping. Är man inte insatt kanske man tror att det är en besparing, men på sista raden är det faktiskt en förlust, säger han.

Att alla måste spara i tuffa tider är en självklarhet, menar han, men att helt frysa stödet tycker han är svårt att förstå.

– Om fonden skulle försvinna är det lika med att Norrköpings filmbransch skulle försvinna.

undefined
Guldbaggenominerade "Dogborn" valde Norrköpings som inspelningsplats, tack vare stödet från Norrköpings filmfond.

Crazy Pictures är inte beroende av pengar från fonden för sin överlevnad, betonar han. Får de inte pengar här kan de få det någon annanstans, men då flyttar produktionen.

– Det känns som att det måste vara ett missförstånd någonstans. Vi vill ju kavla upp ärmarna och expandera och göra det ännu bättre för Norrköping, inte packa väskorna och dra. För oss en väldigt märklig situation när man väljer att pausa något.

Hjalmar Palmgren, en av dem som gjort utvärderingen av filmfonden, är förvånad över beskedet att fonden ska sättas på paus.

– Det känns tråkigt med tanke på hur gott utfallet varit. De stora inkommande produktionerna som inte kommer från Norrköping lär försvinna som en avlöning. De kommer inte att sätta sin fot i Norrköping om det inte finns något väldigt speciellt skäl till att filmen måste utspelas där.

"Bara för att en fond har lite mindre pengar ett år betyder det inte att allt försvinner", säger Päivi Johansson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
"Bara för att en fond har lite mindre pengar ett år betyder det inte att allt försvinner", säger Päivi Johansson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Filmer som fått stöd

Flera filmer som fått stöd av Norrköpings filmfond sedan 2015 och helt eller delvis spelats in i kommunen har fått stor uppmärksamhet. Både guldbaggar och guldbaggenomineringar har delats ut. Bland filmerna märks bland annat:

Den blomstertid nu kommer, Ufo Sweden, Goliat. Dogborn, Se upp för Jönssonligan, Mitt livs hotell, Berts Dagbok, Börje, Jana – Märkta för livet, Ture Sventon & Bermudatriangelns hemlighet.

Dessutom en rad kortfilmer och mindre projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!