Vad gör man om någon ringer och vill att man ska DJ:a? Man säger "ja", trots att man aldrig har gjort det förut, i alla fall om man heter Zorba Asplund. När vi träffar Zorba är det två dagar kvar tills hon ska göra sin DJ-debut. Och hon har ett minst sagt hektiskt schema framför sig.
– Jag ska lära mig DJ:a på två dagar här nu, säger Zorba Asplund och fortsätter:
– Jag är så stressad.
Hur mycket har du hunnit träna?
– En timme. Jag har lärt mig hur man byter låtar och vilka knappar man inte ska trycka på.
– Mina fördomar, när jag tackade ja till att spela, var att man kopplade in mobilen och tryckte på play. Men vet du hur många knappar det är? Jättemånga!, säger Zorba Asplund.
Vi pratar med henne inför DJ-debuten på den stora pride-efterfesten på Arbis. Zorba Asplund, Tiktok-profilen från Gällivare som hittade hem i Norrköping. Även om hon tidigare aldrig varit DJ är hon långtifrån ny inom musiken. Det var musiken som hon först tänkte satsa på, vid sidan av jobbet inom skola. Men när musikkarriären inte riktigt tog fart vände hon sig till sociala medier.
– Det var mina elever som sa att jag borde börja lägga ut videos på Tiktok, de tyckte att jag var rolig i klassrummet. Jag började lägga upp klipp och sedan gick det fort, säger Zorba Asplund.
Nu – två år senare – kan hon helt försörja sig på sociala medier, med över 150 000 följare på Tiktok. Hon delar sin tid mellan bostaden i Stockholm och kontoret i Norrköping. Det är på kontoret här som hon spelar in och klipper ihop korta sketcher, som hon sedan lägger ut i sociala medier.
– Jag jobbar mycket med igenkänningshumor och olika karaktärer, typ som en stand-up komiker men framför kamera.
Jobbet som kreatör innebär mycket frihet.
– Jag kan lägga upp mina dagar själv, det är sällan särskilt intensivt, säger Zorba Asplund.
– Drömmen är väl ändå att göra så lite som möjligt och ändå tjäna pengar på det. Det är inte ett så tufft jobb och det står jag för.
Men att vara kreatör till yrket har också sina baksidor.
– Det svåra är att man är en offentlig person på internet. Det är svårt att inte bli mentalt påverkad om folk tycker om det man gör eller inte, säger Zorba Asplund.
– Jag trodde att det skulle vara ständigt guld och gröna skogar när jag började, men det är kämpigt ibland.
Att vara en offentlig person innebär att man ständigt utsätts för andras åsikter. Hon får också möta mycket negativa kommentarer. Hon säger att hon ofta får motta hat på grund av sin hudfärg eller homosexualitet.
– Vissa tycker att har man gett sig in i leken får man leken tåla, men när det kommer till rasism och homofobi köper jag inte det, säger Zorba Asplund.
Hon säger att pride är viktigt för henne. Under uppväxten i Gällivare fanns det inget pridetåg och hon kände att hon behövde dölja sin sexualitet. Det var först efter flytten till Norrköping som hon gick i sitt allra första pridetåg och inte längre kände att hon behövde hemlighålla en del av sig själv.
– Det var stort för mig att få känna mig fri i att få tycka om vem jag vill. Jag kände så mycket glädje och kärlek. En sådan frihet.
Även det på många sätt gått åt rätt håll vad gäller HBTQI+-personers rättigheter tycker hon att pride fortsatt behövs.
– Det finns fortfarande folk som slåss mot det här. Det finns personer som vill inskränka HBTQ-personers rättigheter, säger Zorba Asplund.