Den svenska tanten hyllas med ny skulptur

Stadig och trygg står hon nu där på Laxholmstorget. "Den svenska tanten". En skulptur av Susanna Arwin som donerats till Norrköpings kommun.

"Den svenska tanten" - numera stadigt placerad på Laxholmstorget utanför Arbetets museum.

"Den svenska tanten" - numera stadigt placerad på Laxholmstorget utanför Arbetets museum.

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2021-09-17 09:30

På torsdagen invigdes skulpturen med tal av socialminister Lena Hallengren på Laxholmstorget. Donationen är gjord av Pia Ståhl-Althin.

Skulpturen är en del av konstprojektet "Den svenska tanten" som konstnären Susanna Arwin från Växjö startade 1995. Idén föddes från den numera ikoniska bilden av Hans Runesson från 1985, då en dam drämmer handväskan i skallen på ett skinhead vid en nazistdemonstration i Växjö 1985.

– Jag har haft den bilden i mitt bakhuvud sedan dess. Den har funnits i mitt undermedvetna, berättade Susanna Arwin för DN när hon beskrev starten på konstprojektet.

Idag är "Den svenska tanten" till och med mösterskyddad av Patent och Registreringsverket för både varor och tjänster och finns i en flera olika upplagor och utformningar. 

Susanna Arwin började leta efter en förebild för sitt projekt och hittade Kerstin Karlsson i Tallås utanför Växjö som kunde tänka sig att stå modell. Bilden trycktes sedan på ett 4x1,8 meter stort screentryck som sedan hängdes upp i Maria Magdalena kyrka i Stockholm. Originalbilden ingår i Arbetets Museums permanenta utställning. Fullt logiskt med andra ord att skulpturen nu är placerad strax utanför på Laxholmstorget.

Enligt Susanna Arwin står "Tanten" för enkelhet och trygghet. Hennes förhoppning är att kvinnor ska kunna behålla och integrera den trygghet som tanten står för och kunna fungera i det nya samhället. Parollen är "Våga vara vanlig".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!