De var först med kolgrill i länet: "En svår konst"

"Det viktigaste är att man måste lära känna elden", säger St. George ägare Gabriel Malki, som var först i Östergötland att öppna en kolgrill.

Gabriel Malki är ett välbekant ansikte för många och har serverat mat till Norrköpingsbor sedan 1996.

Gabriel Malki är ett välbekant ansikte för många och har serverat mat till Norrköpingsbor sedan 1996.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-11-18 19:00

Krogkollen

Redan när man kliver in genom restaurangens entrédörr känner man doften av kökets kolgrill. Trots att det är i mitten av november förs tankarna till sommarens grillmiddagar.

undefined
Plankstek är resturangens populäraste rätt. Den kan man få med kött eller som vegetarisk eller vegansk.

Gabriel Malki är ett välbekant ansikte för många Norrköpingsbor. Tidigare har han drivit pizzeriorna Neptun och Maestro innan han 2004 öppnade St. George. 

undefined
Tre gånger har krogen fått utmärkelser att de tillhör de främsta tio procenten av restauranger världen över av företaget Tripadvisor.

Responsen från gästerna har varit uppskattande redan från första dagen och hela tre gånger har krogen fått utmärkelser att de tillhör främsta tio procenten av restauranger världen över av företaget Tripadvisor (ett företag som tillhandahåller en webbplats för resenärer).

– Jag älskar mina gäster och Norrköpingborna. För mig är de inte mina kunder utan gäster, vänner och ibland som en del av min familj. Flera har jag serverat mat sedan 1996.

När man hör Gabriel prata om maten han serverar så är det lätt att inse att han brinner för sin matlagning.

– När vi öppnade hade vi inte så mycket erfarenhet. Vi åkte till Stockholm för att lära oss mer, och sedan öppnade vi Östergötlands första kolgrill här.

– Det viktigaste är att man måste lära känna elden. Man måste hitta ett gemensamt språk och man måste lära sig att styra över den. Det är en svår konst att lära sig.

undefined
Gabriel Malki är ett välbekant ansikte för många och har serverat mat till Norrköpingsbor sedan 1996.

Gabriel Malki är född i Syrien, uppväxt i Tyskland, bor i Sverige och likt menyn så har han koppling till många kulturer.

– Jag är lite grek, syriansk och jag är jude. Jag är blandad kan man säga, säger Gabriel.

– Smakerna är från Medelhavet och vi lagar maten som man gör där. Inspirationen är från Grekland, Libanon, Syrien och Turkiet. Kolet ger smaken och är den bästa kryddan. Man kan säga att vi är en köttrestaurang, men självfallet har vi också fisk, vegetarisk och vegansk mat. Det speciella hos oss är att vi gör även den veganska och vegetariska maten på grillen. 

undefined
Elden. Krogen signum är kolgrillen som ger den extra kryddan.

Menyn består av många klassiker och traditionella rätter, men Gabriel berättar att han ofta får specialbeställningar som går långt utanför ramarna.

– I går fick jag en beställning från en kund som vill ha wagyukött (japansk wagyu anses vara världens finaste kött). Vi vill vara tillmötesgående och försöker att fixa det som gästerna önskar.

undefined
Ostrulle som serveras med mozzarella och hemmagjord ost och sallad.

Vad är det konstigaste någon har efterfrågat?

– Vi har fått beställningar på kängurufilé, krokodil och man kan även beställa orm. Här kan du specialbeställa det du vill ha. Det mesta går att ordna, säger Gabriel med ett stort leende.

St. George

Öppettider: Måndag–fredag 14-sent och lördag– söndag 12-sent (Senast 01.30).

Antal platser: Cirka 70 inomhus och 30 utomhus.

Pris: 179–349 kronor.

Gabriel rekommenderar: Planksteken med hängmörad ryggbiff.

Var äter du helst om du inte får välja ert ställe: "När jag väl är ledig så vill jag äta lamm hemma med mina barn".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!