Namninsamlingen pågår för fullt för dem som vill låta en folkomröstning avgöra om Louis De Geer ska säljas eller inte.
– Det är vår enda demokratiska möjlighet att få saken prövad. Ur ett demokratiskt perspektiv kände i alla fall jag att det här är en fråga som rör så många fler än bara ett parti eller falang. Frågan är politiskt gränsöverskridande och rör alla medborgare, säger Cecilia Forsell.
Tillsammans med Kristina Rannamaa är hon en av dem som ligger bakom kravet på en folkomröstning i frågan. Eller förstärkt folkinitiativ som det egentligen heter, när enskilda medborgare väcker frågan om en folkomröstning i en kommun eller region.
Nu finns en oro att de styrande politikerna kommer att ta ett snabbt beslut i frågan och inte vänta de sex månader som ett förstärkt folkinitiativ har rätt till för att få ihop tillräckligt med namn. Det krävs 10 procent av de röstberättigade i en kommun för att få till en folkomröstning. I Norrköpings fall motsvarar det cirka 11 000 namnunderskrifter.
– Jag hoppas verkligen att de ger oss den tiden. Det vore det snyggaste de kan göra. Om de vill ha någon form av tillit så borde de för sin egen skull lyssna på vad Norrköpingsborna tycker, säger Cecilia Forsell.
– Hoppas också att de inser att det finns många av deras egna väljare som gillar kulturarv, Symfoniorkestern och finkultur. Det här var heller ingenting som nämndes vid senaste valet. Deras egna väljare röstade inte för det här. Den här frågan går så långt över partigränserna. Det är inte en partifråga, säger Kristin Rannamaa.
De menar att frågan är större än bara en eventuell försäljning av Louis De Geer och att det kan vara början på en nedmontering av kultursektorn i Norrköping. Att nå 11 000 namnunderskrifter tror de är fullt möjligt. Hittills finns cirka 1 500– 2 000 namn på listan men då har gruppen bakom initiativet jobbat i liten skala. Nu ska volontärgruppen utökas och arbetet intensifieras.
– Det är svårt men jag tror absolut att det är möjligt om politikerna ger oss den tiden. Vi har också mejlat dem och bett dem respektera den process som är igång och avvakta med ett beslut tills vi får en tydlig bild av vad namninsamlingen ger, säger Cecilia Forsell.
Är ni säkra på att de flesta medborgare är emot en försäljning?
– Om en majoritet tycker att det ska säljas så köper jag det, men det kan inte vara så att en person eller parti ska styra det beslutet. Egentligen är jag en förespråkare av förändring och tror att det kan komma något bra ur det, men då ska det göras på rätt sätt. Jag tycker inte detta skett på ett rätt och rimligt sätt. Det här är en så stark fråga om Norrköpings identitet men det har inte kommunicerats eller beviljats ett seriöst samtal om det, säger Cecilia Forsell.
Något förslag om försäljning finns inte än. Utredningen om en eventuell försäljning är inte färdig vilket också Borgerlig samverkan och SD hänvisat till i den stundtals hätska kulturdebatten som varit. Just därför är namninsamlingen och en folkomröstning viktig, menar Cecilia Forsell och Kristina Rannamaa.
– Det finns ingen utredning om vad Norrköpingsborna tycker. Då har man frångått sitt ansvar som kommun att se över vad medborgarna vill. De har sitt mandat och det ska man respektera men det finns olika sätt att bedriva politik på, säger Cecilia Forsell.