Han befinner sig mitt uppe i förberedelserna inför lördagens vernissage när vi träffas på galleriet. Runt väggarna i den yttre lokalen hänger rader av hans satirteckningar och han förklarar att utställningen som heter ""Konst efter art" bygger på tre delar.
– Den första anknyter till kända konstverk och jag har använt mig av Da Vinci, Magritte, Picasso och andra, men ändrat sammanhanget en aning. Satirkonst förekommer oftast i pressen, men jag vill understryka att det också är konst och sådant som man kan ha på väggarna hemma, säger han.
Bland hans verk hittar man också motiv från Vincent van Gogh och Edvard Munch, men han berör också företeelser som krig, kärlek och sociala medier.
– Den här gjorde jag 1999 när internet fortfarande var något ganska nytt, säger han och pekar på en bild som föreställer ett tre hönor vars kammar formar det numera så bekanta bokstavskombinationen www och tuppens öga liknar det som förr gick under benämningen snabel-a.
SaadHajo är född och uppvuxen i Damaskus och fick sin utbildning vid konsthögskolan vid Tahreertorget innan han flyttade till Beirut för att få större utrymme för sina teckningar. Han kom till Sverige 2005, men då hade hade han redan vistats i en rad länder.
– Ett tema på utställningen är också de spår som den här resan från Syrien har avsatt, säger han och berättar hur havet gjorde starkt intryck under hans tid i Libanon.
I Paris fängslades han av museerna, men noterade också människor på parkbänkarna och i tunnelbanan.
– När jag kom till Sverige blev träden mina vänner. Ofta tänker man inte så mycket på det när man är mitt uppe i allt, men det är något som blir tydligt efteråt, förklarar han.
En text på utställning återger färden, men den återkommer också i en svit bilder.
SaadHajo får årets EWK-pris för att han introducerat den arabiska satiren för en svensk publik, men han är fortfarande verksam i Mellanöstern. Sedan 20 år medverkar han dagligen i tidningen As-Safir i Beirut och har uppdrag också på andra håll. Men det var satirmästaren från Rävbrinken i Mogata som tidigt fick honom att förstå vad man kan åstadkomma med ett ritstift.
– Jag var fortfarande pojke när jag råkade få syn på en av hans teckningar. Den föreställde Hafez al- Assad, Syriens president, och det slog mig att att det faktiskt går att göra karikatyrer på någon som honom, säger han.
På tisdag tar han emot priset och han berättar om sin glädje.
– Jag känner mig stolt. Det är viktigt att få uppskattning i den stad där man bor. Det har inte hänt mig tidigare och särskilt inte i Damaskus där det var svårt för mig att bli publicerad, säger han.
Men han anser också att både priset och utställningen väcker en fråga om hans möjligheter att verka i Sverige.
–Jag har fått många tecken på erkännande, men samtidigt finns det ingen tidning i Norrköping som publicerar mig. Det här är ett sätt att väcka frågan om det finns en plats för mig som tecknare, säger han.
Han anser sig ha en del kunskaper om de globala frågorna, men de tio åren i Sverige också lärt honom mycket om integration.
– Numera kan jag också lite om svensk inrikespolitik och jag har sett hur skillnaderna mellan arbetslösa och anställda växer, säger han.
I det inre finns också en teckning och en installation som illustrerar de växande klyftorna.
– Jag fick bra respons när jag medverkade i Folkbladet. Jag ser en del risker i Sverige och jag tror att karikatyrer är ett sätt att diskutera med ett leende. Hade vi fått göra det i Syrien, så hade vi inte behövt fly, förklarar han och tillägger att satirkonsten kan vara ett sätt att undvika våld.
Utställningen pågår till en 22 november.