Vi har tidigare berättat om paret Claes Lövgrens och Åsa Sjöbergs försök att försörja sig på nya sätt i coronakrisen.
Från mitten av mars till slutet av maj har Claes dansband Lövgrens förlorat inkomster från cirka 30 spelningar. Mitt i högsäsong har turnébussen stått stilla.
– Det har varit tufft med alla löpande utgifter för en verksamhet som drar in noll kronor, berättar Åsa Sjöberg.
Men när Kulturrådet betalar ut coronastöd är paret några av alla dem som får pengar. Claes Lövgrens bolag, S:t Anna Turnéproduktion, får 131 400 kronor, och dansbandets lönebolag Clagrens musik i Sverige AB får en mindre summa, 32 200 kronor.
– Det är ett såklart ett välkommet bidrag, men pengarna hamnar inte i min plånbok utan går tillbaka till staten i form av arbetsgivaravgifter och skatter. Pengarna håller bolaget vid liv, men räcker inte jättelänge. Kommer inget igång i år blir det bekymmersamt, säger Claes Lövgren.
Bara turnébussen kostar med avbetalning, parkering och försäkring ungefär 10 000 kronor i månaden. Den ligger nu ute till försäljning på Blocket.
– Det är ingen hemlighet att den är till salu. Den är ju fin, men nu står den still och är en onödig kostnad, säger han.
Åsa Sjöberg har inte sökt stöd för allt sitt inkomstbortfall, och får 30 800 kronor i bidrag.
– Vi är båda enormt tacksamma för det vi får, säger hon. Men den svåra biten är ju att veta vilka framflyttade jobb som blir av i höst. Det är ju ett ansvar att få pengar som man får vara beredd på att betala tillbaka.
Halvt på skoj drog Åsa igång en Youtube-kanal under pandemin, men hon har inte hunnit göra så många avsnitt.
– Vi fick prioritera ett antal betalda digitala uppdrag. Så det var ju positivt. Mitt i allt elände fick jag göra sådant som jag har saknat väldigt mycket. Det känns fantastiskt, säger Åsa som tidigare har arbetat med tv.
I mars drog Claes Lövgren på sig arbetshandskarna för att försörja sig som snickare och målare. Han har jobbat heltid under våren.
– Det har gått i ett. Jag har lagt om tak på torp, renoverat fönster med spröjs och nu bygger jag ett balkongräcke. Man måste växla om. Jag kavlade upp ärmarna och körde.
Hur ser du på branschen framöver?
– Jag är rädd för att den inte kommer igång i år, och dansställen på knäna redan före pandemin. Jag tror dessvärre att tiden är förbi för dansband som turnerar i hela Sverige med stora bussar.