Att möta och prata med Åke Bjurhamn i hans egna "hem", som Galleri Kronan blivit för hans del genom åren, är en hisnande resa från det första penseldraget till ond bråd död. Hans utställning "Rebecca och mina samlare", som pågår till och med söndagen den 19 december, innehåller precis allt det.
Vi börjar med "Rebecca", som också är en titeln på en roman från 1938 av författaren Daphne du Maurier.
Orden ”I natt drömde jag att jag kom till Manderly igen" kan vara en av den anglosaxiska litteraturens mest kända inledningsmeningar, som till och med Alfred Hitchcock inledde sin film med samma namn med.
Just "Rebecca" var sommarens radioföljetong i P1 ute på landet i Marby.
Den fångade Åke Bjurhamn så totalt så han målade sin egen bild av Rebecca.
– Jag var ett fullständigt vrak, när varje avsnitt var över. Jag var mer eller mindre i upplösningstillstånd varje dag, när Kerstin Andersson slutade läsa. Jag kunde visserligen lyssna på allt om jag ville, men jag ville inte förstöra mitt eget sommaräventyr, säger Åke och berättar i nästa andetag med all sin inlevelse om romanen.
När sommaren var över lät Åke Bjurhamn måla sin version av Rebecca.
– ...och det där är min egen bild av Rebecca. Den ger en bild av ett dramatiskt öde och slut. Du ser demonen "Rebecca" där. Tavlan är fantastiskt brutal.
Här finns också "Lusthus i Manderly", "Rebeccas båt", "Moln över Manderly" och "Portrait of Rebecca".
– Just den "Portrait of Rebecca" målade jag redan 2019. Jag visste inte att det var Rebecca då, men jag vet det nu. Det är ingen tvekan.
– Jag har under mina 50 år inte gjort något liknande. Sommaren och romanen väckte så enormt många inspirationskällor. Jag har försökt få tag i boken och sökt den på Stadsbiblioteket, men inte lyckats. Det visade sig vara 20 personer i kö före mig.
"Rebecca" hänger i galleriets stora rum, men i Lilla Galleriet och Inre Rummet på Kronan har Åke Bjurhamn bett några av sin samlare att låna ut sina tavlor.
– Jag trodde inte jag hade några samlare, men det visade sig vara helt fel. Det finns många med mer än tio verk av Bjurhamn, säger Åke och ler.
Vem eller vilka som lånat ut sina verk vet förstås Åke Bjurhamn, men var och en har sina egna kodnamn som "piloten", "boxaren", "poolägaren" och "gitarrspelaren".
– Se det som en hyllning till alla de som stimulerat mig med sitt intresse, säger Åke Bjurhamn.