Det är fyra år sedan sist och med färska albumet "All Future" har hyllningarna fortsatt där de slutade efter Grammisvinnaren (Årets Rock) "The Big Sleep" 2015. Förra helgen startade turnén med spelningar i Oslo, Örebro och Östersund. På fredag väntar Arbis i Norrköping och ett par veckor senare (5 december) är det dags för Backstage i Linköping.
– Det är en svår och lite jobbig period när man hållit på så länge med att skapa något och sen bara går och väntar på att få komma ut och skörda frukterna av det man hållit på med. Det finns en omedelbarhet i livesituationen som är så tillfredställande.
– När man kommer ut ur den där bubblan man gått omkring i och märker att det vi gör faktiskt betyder nåt för en del människor. Det är svårslaget, säger gruppens sångare och frontman Peder Stenberg.
Finns det en oro för att publiken inte ska finnas kvar efter så lång tid?
– Nånstans gör det väl alltid det. När man gör musik gör man det ju för sin egen skull och för att man önskar att nån annan gjorde musiken man själv vill höra. Sen när man väl kommer ut ur bubblan så är det klart att man alltid är lite orolig för om det ska komma folk och om de ska tycka om det.
Varför har det tagit så lång tid då, har ni funderat på att lägga ner bandet?
– Nej det har det aldrig gjort. Det här är vårt kall och vår passion Vi jobbar på hela tiden, även om vi gör annat också mellan varven. Vi har lovat oss själva att vara snabbare men det är som det är.
– Jag tror det finns olika orsaker. Vi är väldigt omsorgsfulla när det gäller alla aspekter av att skapa en skiva. Vi lyssnar också väldigt brett på musik. Vi har så många referenser och förmågan att genomföra så många olika vägar och versioner. Det är ett tveeggat svärd; säger Peder Stenberg.
Förra skivan var en mörk och apokalyptisk beskrivning av tillståndet i världen. Nya "All Future" har beskrivits som ljusare. Peder Stenberg håller delvis med.
– Vi hade den här tematiska idén och att vi skulle ta lite spjärn mot den förra skivan. Om vi nu står här och det har blivit som det blivit vad kan hända här och nu. Det är ingen ”allt är okej-skiva” men det finns en tanke på att Lost future kan bli All future. Det var den brytpunkten vi ville utforska och jag tycker nog att den tematiken går igen i kompositioner och arrangemang. Jag är väldigt nöjd med helheten, säger Peder Stenberg.