Epos om glesbygden vann Augustpriset

Norrköpingsförfattaren Jenny Jägerfeld tilldelades nyligen NT:s stora kulturpris, Broocmanpriset. Men något Augustpris blev det inte i år.

Vinnarna av Augustpriset 2019: Emma-Karin Rehnman, Patrik Svensson, Oskar Kroon och Marit Kapla under Augustgalan i Stockholms konserthus på måndagskvällen.

Vinnarna av Augustpriset 2019: Emma-Karin Rehnman, Patrik Svensson, Oskar Kroon och Marit Kapla under Augustgalan i Stockholms konserthus på måndagskvällen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Litteratur2019-11-25 21:08

I klassen årets skönlitterära bok tog Marit Kaplas glesbygdsepos ”Osebol” hem priset. Hon har hyllats för sin skildring av livet i en avbefolkad ort, som hon fångar i intervjuer med människor vid Klarälven i norra Värmland.

Marit Kaplas tacktal blev långt – eftersom det fanns så många att tacka för bokens tillblivande.

– Mitt första och största tack går till dem som bor i Osebol och som jag intervjuade för att kunna skriva den här boken, säger hon och räknar upp de många Osebolsbor som medverkar i ”Osebol”.

Jenny Jägerfeld som är uppvuxen i Skärblacka var nominerad i klassen för barn- och ungdomsböcker och var vid sidan av Sara Stridsberg favorittippad. Men vann gjorde Oskar Kroon med boken ”Vänta på vind”.

Augustpriset för årets fackbok gick till Patrik Svensson, för hans debutbok ”Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk”. 

Patrik Svensson var märkbart rörd när han tog emot priset.

– Just nu känner jag bara ödmjukhet och tacksamhet, säger han och skickar en hälsning till sin mamma och systrar ”som delar berättelsen med mig – och som just nu kanske tänker lite extra på vår pappa”.

Det första priset under galan gick till 20-åriga Emma-Karin Rehnman. Hon fick Lilla Augustpriset om 15 000 kronor för ”En ospelad fiol”.

Under kvällen överlämnades också Svenska förläggareföreningens hederspris till Jan Stolpe, som i snart 60 år har översatt böcker till svenska, främst från grekiska och franska.

Karta: Stockholms Konserthus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!