Östgötska boktips till hängmattan

Planerar du för några härliga timmar i hängmattan, solstolen eller på badhandduken innan sommaren lider mot sitt slut? Här kommer då flera tips på östgötska böcker.

Johan Hagesund tipsar om böcker från hela länet som passar bra till lata dagar i solen.

Johan Hagesund tipsar om böcker från hela länet som passar bra till lata dagar i solen.

Foto: Hedda Themner

Litteratur2022-07-25 20:30

Att ha ett bra upplägg på sommarens läsning är viktigt – och roligt att planera! Kanske är det här sommaren då du har tema östgötskt i boklådan. Johan Hagesund är förläggare och redaktör på Linköpingsförlaget Dibb. Här delar han med sig av sina bästa tips på läsning som har koppling till olika städer i länet. Det blir både skönlitterärt, barnböcker och facklitterära godbitar.

Linköping

"Längtan över Ådala" av Åsa Liabäck. Ålder: Vuxen.

– Det är andra delen i hennes serie om koloniområdet i Linköping. Det är feelgood i sommarmiljö, lite lagom för varma dagar, berättar Johan.

"Christopher Gunther. Boktryckare i Linköping 1635–1654" av Per Larsson. Ålder: Vuxen.

– Christopher Gunther var den första boktryckaren i Linköping. Han var en pionjär för bokbranschen här. Per Larsson har skrivit en väldigt ambitiös biografi om honom.

Norrköping

"Björnen sover" av Emelie Schepp. Ålder: Vuxen.

– Det är sjunde delen i serien om Jana Berzelius. Det är bra spänning att ha på sommaren.

"Norrköping från ovan" av Fredrik Schlyter. Ålder: Vuxen.

– Fredrik har skickat upp en drönare och fotat Norrköping från luften. Den är ganska häftig och ger ett lite nytt perspektiv över stan.

Åtvidaberg

"Huset vid kyrkgränd" av Camilla Smedberg. Ålder: Vuxen.

– Det är en spänningsroman som utspelar sig i Åtvidaberg både i nutid och i historisk tid. Det är två parallella handlingar som vävs ihop och mycket igenkänning för den som har koppling till Åtvidaberg.

"Villan – ett lyckligt hus" av Viveka Adelswärd. Ålder: Vuxen.

– Den handlar helt enkelt om Villan i Åtvidaberg. Utifrån huset så har hon beskrivit verksamheterna som har funnits där och människorna som bott där. Hon berättar om Åtvidaberg i ett litet mikroperspektiv sett från Villan.

Motala

"Ditt hjärta är mitt" av Lana Brunell och Tomas Bodström. Ålder: Vuxen.

– Det är en deckare som utspelar sig under Vätternrundan. Det är väl också en typisk hängmatteläsning.

"Göta kanal 2.0", släpps i mitten av sommaren. Ålder: Vuxen.

– Boken släpps av Göta kanal och handlar om den jättestora renovering som de gjort under ett antal år. Det är inte så mycket historia egentligen, utan det är mycket tekniskt runtomkring renoveringen. För den som är intresserad av kanalen så tror jag att det kommer att vara en väldigt intressant bok.

Sya/Boxholm

"Dom som bestämmer" av Lisen Adbåge. Ålder: 3-6.

– Jag tycker att det är en superbra bok som jag läser med mina barn. Den handlar om vilka som bestämmer på skolgården, varför det är så och varför en del är dumma och andra är snälla. Det är en jättebra bok att ha som diskussionsunderlag. Lisen kommer från Sya och bor utanför Boxholm.

Finspång/Skärblacka/Vikbolandet

"Mitt storslagna liv" och "Min storslagna död" av Jenny Jägerfeldt. Ålder: 9-12.

– Serien handlar om en ung kille som heter Sigge som flyttar från Stockholm till Skärblacka. Hans mormor driver ett pensionat där och så ska han försöka bli poppis. Det är lite som Jenny Jägerfeldt brukar skriva om: problem med självkänsla, självförtroende och relationer. Jag vet att det kommer en tredje del i höst också.

"Svinskytten" av Gertrude Hellbrand. Andra delen i serien "Östgötasviten". Ålder: Vuxen.

– Det är lite deckare och thriller, men också lite kärleksromansaktigt. Gertrud bor på Vikbolandet och jobbar på Bona folkhögskola.

Rimforsa

"Bertil Almlöf grafik" av Thomas Millroth. Utvgiven av Karin Almlöf på Almlöfs förlag. Ålder: Vuxen.

– Karin har gett ut en bok med sin pappa Bertils grafik. Mycket av hans konst generellt är ju från slätterna där i krokarna.

Söderköping

"M-deckarna" av Gabriella Nilsson Ringqvist. Ålder: 6-9.

– Barnböckerna utspelar sig i Söderköping och har lite historiska teman. 

Ödeshög

"Bara rumpor på stranden" illustrerad av Bettina Johansson. Ålder: 3-6.

– Bettina har gjort jättemånga bra och roliga böcker tycker jag. Så här på sommaren så passar det kanske att tipsa om den här som utspelar sig på stranden. Hon har gjort den tillsammans med Annika Leone som skrivit. Jag antar att syftet är att avdramatisera det här med kroppsideal och hur man ska se ut. Den visar på väldigt många olika typer av kroppsformer.

Övergripande Östergötland

"Lisas leende äventyr på Östgötaleden" av Lisa Ring. Ålder: Vuxen.

– Hon är en löpare som skrivit om när hon sprungit Östgötaleden. Så den kan man kanske ha som inspiration till att själv ge sig ut och röra på sig när man har legat i hängmattan och läst alla andra böcker.

Film, podd och serie

När du behöver en paus i läsandet finns det gott om andra kulturella verk med östgötsk koppling att ta del av. Här kommer ett litet urval:

Den blomstertid nu kommer – långfilm som producerats av filmkollektivet Crazy Pictures i Norrköping.

Historiepodden – podcast där den ena programledaren heter Daniel Hermansson och bor i Söderköping.

Händelser i Ydre – dokumentärfilm om det lilla samhället.

Allt som blir kvar – dramaserie på SVT där Madeleine Ferraud från Linköping spelar huvudroll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!