Två kulturtidningar ser dagens ljus

I norr och i söder föds nya kulturtidningar. I Umeå startar Tidningen Kulturen och i Skåne förvandlas den litterära tidskriften Ariel till Kritiker.

Kultur och Nöje2006-09-13 04:00
- Vi startar något som finns i hela resterande världen men inte i Sverige: en nyhetstidning med kulturell prägel med djupare analys och mer kritik, säger Johan Hammarström, ansvarig utgivare för den nya tidningen som redan har smygstartat på nätet men som är tänkt att bli en vanlig papperstidning 2007.
När jag når honom på telefon kommer jag till antikvariatet, bokhandeln och bokförlaget H:ström. Johan Hammarström berättar att de också fungerar som distributör för många av Sveriges mindre bokförlag.
- Det har liksom blivit vår grej. Att hitta en nisch där vi kan fungera som komplement.

Och nu tillkommer alltså Tidningen Kulturen som utlovar professionell och orädd bevakning av det nya, det politiska och det geografiska i kulturen.
- Jag inbillar mig att rätt många nyhetstidningar inte prioriterar kulturen men att det finns ganska många människor som gör det, säger Johan Hammarström som redan talar om en växande prenumerantstock.
Och i Tollarp går Mikael Nydahl och väntar på det första numret av tidskriften Kritiker som ska släppas på bokmässan i Göteborg.
- Jag har fungerat som enmansredaktör för Ariel i tio år nu och under den tiden har vi framför allt arbetat med integrationen över Östersjön. Ariel har gjort sin tid och det uppdraget kommer att fullföljas i förlaget Ariel, säger Mikael Nydahl.

Kritiker betraktar han som ett nytt uppdrag och upprinnelsen till det finner han i det samarbete som Ariel haft sedan 2003 med Fria seminariet i litterär kritik som startades av författarna Stewe Claesson, Ulf Eriksson och Magnus William-Olsson.
- Det kommer innebära en redaktionell förstärkning och en redaktionell omorientering. Och eftersom seminariet har haft ganska många norska men även danska författare blir tidskriften nordistisk utan att hemfalla åt nordism. Det ska bli ett intressant experiment.
Mikael Nydahl vill där­emot inte se Kritiker som en reaktion på litteraturkritikens försvagade ställning i dagspressen annat än indirekt.
- Det fria seminariet visade att man i kritiken ser en annan verklighet. Den verkligheten kommer yttra sig i Kritiker, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!