Törstande efter sprit och kärlek i Iran

Lars Lerin kommer närmare sig själv han besöker Iran och söker nya intryck som målare, författare och människa.

Foto:

Kultur och Nöje2006-09-05 04:00
Konstnären och författaren Lars Lerin åker med ett gäng kollegor till Iran. Med sig i bagaget har han Sven Hedin, Willy Kyrklund, Sven Delblanc och Ryszard Kapuscinski. Därutöver har han svarat på en kontaktannons från en iransk man som han vill träffa.
Efter resan sammanställer han anteckningar, bilder och excerpter till resedagboken Allt utom regn. Resedagboken är en vansklig genre.

Det är så lätt att bli överväldigad av det nya man ser att man tror att man är ensam om upplevelsen. Och har man läst på ordentligt blir dagboken lätt en snustorr redovisning över försiktiga kliv i stora mäns spår.
Men till Lerins styrkor hör att han inte väjer för det banala, för klichéerna. Så skildrar han också den svenska kulturdelegation han tillhör som en bortskämd skolklass på utflykt som bekvämt fraktas omkring med sin tröttsamma jargong och käbbel interfolierat med en och annan föreläsning från klassens allvetande ljus.
Iran är en teokrati. Här råder föga personlig frihet. Människor dödas, fängslas, misshandlas med kroppsstraff och övervakas för sina ord, åsikter och handlingar.
Det krävs ganska många cocktailpartyn, officiella mottagningar och barrundor innan man ska glömma det. Lars Lerin glömmer inte. Han ser det han ser, storögt och nyfiket och med viss sympati för världens skönhet medan han kämpar mot sin abstinens och de lockelser som iranska män erbjuder.

Han är rätt man på fel plats, hans begär är en utmaning mot den teokratiska staten, styrd av Koranens urgamla lagar tolkad av mullor som skyr upplysning och modernitet.
Lerins sökande bildar en relief till bokens kulturella sällskapsresa, det är det som gör den intressant. Lerin är en resenär med målet inriktat mot sig själv och läsaren får följa med på resan.
Och så är det bilderna, de målade. De utstrålar alla avstånd, isolering, känslan av det iranska samhället är omöjligt att begripa vid en första anblick. Men för Lerin är det inte omöjligt att älska. Hjärtat slår. Kärleken - och friheten från drogerna - övervinner allt, till och med regnet.
LARS LERIN
Allt utom regn Intryck från Iran
Natur och Kultur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!