Svetlana Aleksijevitj fem storverk

Norrköpings Tidningars kulturredaktör Mats Granberg listar Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj bästa böcker.

Utopins röster. Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj fem storverk.

Utopins röster. Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj fem storverk.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Kultur och Nöje2015-10-12 02:00

1 Tiden second hand

Sviten ”Utopins röster” sista bok är på många sätt den bästa eftersom den utgör den bästa skildringen av dagens Ryssland, det post-kommunistiska Ryssland. De röster som Svetlana Aleksijevitj har fångat där berättar om den snabbt nedslag­-na militärkuppen 1991 till uppkomsten av oligarkväldet och Putins nuvarande Ryssland.

2 Kriget har inget kvinnligt ansikte

Svitens första bok som berättade ohörd kvinnohistoria om det andra världskriget. Den gjorde Aleksijevitj till en både anklagad och förföljd författare.

Boken skrevs i två versioner eftersom kvinnorna inte vågade berätta allt i början. Svetlana Aleksijevitj besökte dem igen och fick höra ännu mer gripande vittnesmål.

3 Bön för Tjernobyl

Utkom i original i Sverige och innehåller berättelsen om de som sändes till Tjernobyl efter reaktorhaveriet. Skakande berättelser om ett lidande utan like och en samvetslös stat som än en gång offrade sina egna medborgare och sände dem till en säker och ofta mycket plågsam död.

Blev ett omedelbart genombrott i västvärlden.

4 Zinkpojkarna

Berättelsen om när Sovjetunionens självbild krackelerar. Kriget i Afghanistan var början på slutet för Sovjetunionen. Den segerrika krigsmaskinen körde fast i den afghanska terrängen och besegrades av inhemsk gerillakrigföring. Svetlana Aleksijevitj sökte upp anhöriga till de unga soldater som omkom och fördes hem i kistor av zink.

5 De sista vittnena

Lika skakande som alla andra böcker i sviten. Den här gången söker Svetlana Aleksijevitj upp dem som var barn under andra världskriget och låter dem berätta sina minnen som vuxna. När Svetlana Aleksijevitj refererar till sin boksvit som ett körverk är ”De sista vittnena” betecknat som ”Solo för barnröst”. Barnens utsatthet träder fram på nytt hos de vuxna och den är en nyttig läsning för alla som en gång pläderat för krig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!