Stort och smått från Erlanders skrivbord

Ungernrevolten och en förkylning i Moskva. Storpolitik och personliga krämpor präglar Tage Erlanders dagbok från 1956.

Ett annat Sverige. Året är 1956 och Tage Erlander vilar ut på Harpsund.Foto: ROLAND JANSSON

Ett annat Sverige. Året är 1956 och Tage Erlander vilar ut på Harpsund.Foto: ROLAND JANSSON

Foto:

Kultur och Nöje2006-10-12 04:00
Vårt land för femtio år sedan såg annorlunda ut än dagens Sverige. Vi var redan tio år inne i efterkrigstiden men drogs fortfarande med en del efterverkningar från 1940-talets regleringar och avspärrning.
Nu kan vi friska upp minnet av vad som hände 1956, framför allt på det politiska och samhälleliga planet. Vi gör det med hjälp av Tage Erlanders dagböcker för det året. De har just utkommit som en volym i den långa serien Erlanderdagböcker som Tages son, professor Sven Erlander, inledde för flera år sedan.
Naturligtvis hamnar vi på dagbokssidorna mitt i ett antal internationella kriser, som mer eller mindre berörde Sverige. Jag tänker på Suezkrisen och de folkliga resningarna i det gamla Östeuropa, framför allt i Ungern och i Polen.

Resningen i Ungern var något som djupt engagerade svenska folket - och statsministern. Han skriver i sin dagbok att han inte kunnat slita sig från tidningarnas skildringar av "underverket" I Ungern. Hur har det gått till, frågar han sig. "Eller har det inte hänt vad som ser ut som en frihetens seger?"
Ungernhändelserna illustrerar inte minst den blandning av stort och smått som oftast karaktäriserar dagböcker och kanske framför allt dagböcker skrivna av framstående personer. Och här rör vi oss ju på landets högsta plan, där Erlander i remissdebatten i riksdagen måste framföra den svenska demokratins kritiska synpunkter.
Men så dyker mitt i den storpolitiska händelsefloden frågan om landshövdingeposten i Linköping upp. Alla var överens om att Per Eckerberg borde få en landshövdingestol. Men också i regeringskretsen höjdes röster för att skynda långsamt i utnämningsfrågor. Pensionsberedningens omfattande arbete, där Eckerberg var ordförande, borde först avslutas. Nu blev det ju till allas belåtenhet en snabb utnämning av den i svenskt samhällsliv centralt placerade ämbetsmannen.
Som brukligt är spelar resor, krämpor och hälsotillstånd en viktig roll i dagböckernas värld och vi får ingående rapporter om stadsministerhälsans växlingar. Liksom om umgänget med koalitionspartnern Gunnar Hedlund från bondeförbundet.

Vi får intressanta upplysningar om andrakammarval med animerade diskussioner om skattefrågor, bostadspolitik och pensioner. För den nutida läsaren erbjuder årets Erlandervolym goda möjligheter att göra tänkvärda jämförelser mot bakgrund av vårt eget nyligen genomförda riksdagsval. Trots ett bakslag i andrakammarvalet 1956 lyckades koalitionsregeringen behålla majoritet och fortsätta samarbetet, om än med inre spänningar som följd.
Boken kryddas av glimtar från engelska drottningens statsbesök i Stockholm och Erlanders Sovjetryska resa, som fördystrades av en kraftig förkylning - dokumenterad även bildmässigt. Boken är nämligen rikt illustrerad.
TAGE ERLANDERS
DAGBÖCKER 1956
Red: Sven Erlander
Gidlunds förlag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!