Smörjfett, kodynga och film i Skärblacka och Finspång

Film i Öst drar ut på filmvisningsturné i länet med nya och gamla östgötska filmer. Starten sker den 1 augusti i Skärblacka då den medhavda upplåsbara filmduken pumpas upp för första gången.

Bengt Gunnarsson och mopsen Lydia bland sina älskade motorer.  FOTO: PER WICHMANN

Bengt Gunnarsson och mopsen Lydia bland sina älskade motorer. FOTO: PER WICHMANN

Foto:

Kultur och Nöje2006-07-26 04:00
I Skärblacka blir det också premiär för filmaren Per Wichmanns nya dokumentärfilm Lydia och motormannen som handlar om Skärblackabon Bengt Gunnarsson, känd i trakten som en ihärdig motormekare och fixare av alla slags motorredskap.
- När Bengt Gunnarsson gifte sig fick han en lada i Vångaskogarna. Egentligen arbetar han som reparatör på bruket men på sin fritid lagar han motorsågar och gräsklippare som han samlat på sig i ladan, berättar Per Wichmann.
Genom åren har samlingarna utvidgats för betydligt mer än vad ladan kan rymma.
- Det ser ut som ett inferno av motorer därinne. Bengt Gunnarssons fru brukar säga att man inte ens får plats med fötterna därinne om man inte har 35 i skostorlek.
Själv har hon 37 så hon går aldrig dit. Om Bengt och hans i Skärblacka välkända fritidsverksamhet har Per Wichmann gjort en film där man bland annat får följa när han ska avyttra en del av sitt lager på en motormarknad i Tullinge.
- Men filmen handlar egentligen om såna som dig och mig och alla andra som samlar på sig massor med grejor som vi hoppas att våra barn eller nån annan sen ska ta hand om, menar Per Wichmann.
Men hans nya film är inte det enda som ingår i turnén.
Utanför Herrgården i Skärblacka visas också hans porträttfilm om fotografen Gunilla Lundström och hennes film Kogubben om djurskötaren Karl-Erik Karlsson på Vikbolandet från 1990 samt Maja Borgs To she in me. Reggaebandet Kids of Babylon spelar, missionskyrkans kör sjunger och Lions säljer kaffe och korv.
Sedan går turnén vidare till Finspång, Rimforsa och Mjölby. På dessa platser visas även historiska filmer i samarbete med Östgötafilm och Kulturarv Östergötland. I Finspång blir det filmen På historisk mark från 1939 som handlar om arbetet på STAL.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!