Salong Ramunder en bra, modern bio

Kultur och Nöje2001-09-21 04:00
Bland Rio i Skutskär, Roy i Fårösund och Folkets Hus i Årjäng finns nu också Salong Ramunder i Söderköping, Östergötlands mest moderna biograf och en av Sveriges bästa, menade Ulf Hellberg från bioägaren Videvox när det var dags för premiärfest några dagar efter själva invigningen.
-Målet var att göra något alldeles extraordinärt: en jättebra bio.
Och nu finns den där, Salong Ramunder, en jättebra bio, en bit från de allt sunkigare filmstäderna. Söderköpingsborna hade samlat sig till en folklig, om än inte riktigt fullsatt, festlighet mitt i höstrusket.
Men kvällens största hyllningar gick till den lokale eldsjälen Per-Gunnar Pålbäck som har hållt Söderköpings biograf vid liv med åtskilliga skolbioföreställningar de senaste åren. Och föremålet för hyllningarna själv, svarade med ett:
-Oj!
Ungefär lika anspråkslöst introducerade han kvällens första filmvisning.
-Nu blir det film, sade han.
Och efter några mörklagda sekunder i början när bara ljudet hördes, fick vi se den knasiga och tämligen reklamfilminspirerade kortfilmen Music for one apartment and six drummers. En film av Johannes Stjärne Nilsson och Ola Simonsson som faktiskt tävlade vid festivalen i Cannes tidigare i år.
Trots det lilla missödet möttes filmen med applåder.

Men Salong Ramunder är inte bara en biograf. Den kommer inom kort också att rymma en videoverkstad.
-Är man inte nöjd med filmerna som visas här, kan man göra en egen, redigera den i projektorrummet och blåsa upp den med videokanon på duken, berättade Lasse Johansson och visar en hemmagjord reklamfilm för Söderköpings Videoverkstad som den tacksamma publiken fnissar glatt åt.
En trappa upp står projektorn från Kiel i projektorrummet, där den samsas med tre säckar popcorn från Hofors och en kvarglömd stjärnskruvmejsel med rödoranget skaft.
Per-Gunnar Pålbäck laddade kvällens nästa film, den nordnorska dokumentären Häftig och begeistrad, trots att han sade sig vara en ovan maskinist. Filmen löper på spolar fritt i luften mellan stolpe och projektor.

Salong Ramunder är en sak. Söderköpings Videoverkstad en annan. Biofredag är något tredje. Fem ungdomar som ska visa film varje fredag i den nya biografen och som då driver café också.
-Vi hoppas att det får några här att komma istället för att bussen in till stan, sade Johan Svensson försynt som inte ville ange några högre ambitioner eller målsättningar.
Från och med nu blir det film i Söderköping. Idag är det premiär för Älskade hundar och i morgon för Traffic. Senare under hösten kan man se bland andra Livvakterna, Virgin Suicides och Quills.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!