Riksteatern storsatsar i höst

Riksteatern Norrköping slår på stort med rekordmånga föreställningar i höst. Publiken får bland annat möta folkmusikens Beyoncé, familjeäventyr samt hyllningar till Björn Afzelius och Gustaf Fröding.

Sex dansare från kubanska Danza Teatro Retazos medverkar i dansföreställningen "Shapes".

Sex dansare från kubanska Danza Teatro Retazos medverkar i dansföreställningen "Shapes".

Foto: Pressbild

Kultur och Nöje2019-09-05 08:00

– Vår ekonomi har blivit bättre och då vågar vi satsa mer. Det känns jätteroligt att vi kan presentera ett så omfattande och varierat program med samhällsfrågor, dans, poesi och familjeföreställning. Nu hoppas vi att publiken kommer också, säger Laila Lundman, ordförande, Riksteatern Norrköping.

Hon berättar att föreningens representanter har fastnat för många bra föreställningar på olika utbudsdagar, till exempel "Folkmusikens Queen B". I den ger Brita Björs sin kärleksförklaring till världsartisten Beyoncé – med folkmusik, folkdans och allmoge. Föreställningen ges under Norrköpings Folkmusikfestival.

Teater i all ära, men Riksteatern Norrköpings höstprogram tar sin avspark i verkligheten med "Förstå världen" ett samtal om världen och hur det är att bevaka den med Sveriges Radios utrikeskorrespondenter Johanna Melén (Östeuropa) och Johan Bergendorff (Global hälsa).

– Vi hoppas på fullsatt och många biljetter har redan gått åt, säger Laila Lundman.

Under hösten ges två dansföreställningar. Först ut är det 15-årsjubilerande danskompaniet Memory Wax med sin nya föreställning "Shapes" och därefter "Never grow old" med flamencostjärnan Belén Maya och den moderna dansaren Ninos Josef med rötter i Navestad.

Norrköpingsanknytning har även Peter Jansson, som har medverkat i flera uppsättningar på Östgötateatern. Han ger "Allt som är värt" av den uppmärksammade brittiske regissören Duncan Macmillan. Monologen har blivit en internationell succé och utgår ifrån en pojkes lista på vad som gör livet värt att leva, tänkt till en mamma som inte längre vill leva. 

Även poesin tar plats i höstprogrammet. I Folkets hus i Skärblacka och Åby ges hyllningar till Gustaf Fröding respektive Björn Afzelius. Och det blir familjeföreställning för både hörande och döva när Tyst teater ger sin version av äventyrsklassikern Peter Pan.

– Vi lyckas leva upp till Riksteatern strävan att erbjuda scenkonst för alla överallt. Vi tillgängliggör teater för dem som inte hör, och arrangerar föreställningar även utanför Norrköping. Det är faktiskt vårt problem med scener i Norrköping som har bidragit till det, säger Laila Lundman.

Höstens föreställningar

Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna (fri entré), 11/9

Shapes (dans), 15/9

Frödingcabaré: Dans bort i vägen (Skärblacka), 25/9

Folkmusikens Queen B, 5/10

Never grow old  (dans), 22/10

Allt som är värt,  26/10

Peter Pan (Tyst Teater), 9/11

Barnen, 12/11

Så vill jag bli – en hyllning till Björn Afzelius (Åby), 21/11

Arga Änkan - Vihainen leski (finsktalande livesänd teater), Cnema, 22/11

Peter Pan. Det blir en visuell och fysisk familjeföreställning för både döva och hörande den 9 november när Tyst teater gästspelar på Teater Bråddgatan 34.
Peter Pan. Det blir en visuell och fysisk familjeföreställning för både döva och hörande den 9 november när Tyst teater gästspelar på Teater Bråddgatan 34.
Karta: Cnema
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!