Regionen vill satsa på bredden

Kultur och Nöje2005-09-20 04:00
Samtidigt som forskare vid Campus Norrköping diskuterar kulturpolitik, presenterade Östsam en regional kulturpolitisk rapport vid ett seminarium i Louis De Geer. Den är det första resultatet av projektet Kulturkraft som pågått i ett drygt år och ett exempel på att kulturpolitiken nu håller på att bli en regional fråga.
- Regional kulturpolitik är inget alternativ till den statliga. Vi försöker komplementera den statliga genom att vara lite bredare och inkludera kulturella uttryck som inte får statliga bidrag. Vi bryr oss inte bara om den produktionsapparat som byggts upp av den statliga kulturpolitiken, säger Peter Karlsson, kulturchef på Östsam.

Men den regionalt formulerade kulturpolitiken är starkt kopplad till tanken på att kulturen utvecklar samhället. Det gör att den lättare kan föra instrumentella resonemang om nytta, exempelvis i forma av kulturturism.
Men det håller inte Peter Karlsson med om.
- Jag ser inga motsättningar mellan den instrumentella kultursynen och de som påpekar att kulturen har ett egenvärde. De som hävdar det är oftast samma personer som inte vill ha förändring.

Kulturkraftsprogrammet ska fungera som plattform när de Östsams regionala politiker antar ett regionalt utvecklingsprogram.
- Och då är det också dags att bli lite mer konkret. Till exempel när det gäller musiken kan man se både de offentliga musiksatsningar och den kommersiella musikbranschen som en kreativ sektor, säger Peter Karlsson som tar Norrköpings Visualiserings- och Interaktionsstudio (NVIS) som en bild av den nya regionala kulturpolitiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!