Omvandling ledord i ansökan

I förrgår fattade Norrköpings kommun beslutet att kandidera som EU:s kulturhuvudstad 2014. Dagen efter kallade man till presskonferens för att presentera tankarna bakom sin kampanj.

Mattias Ottosson lovar pengamedel för att ansökan ska kunna bli verklighet.

Mattias Ottosson lovar pengamedel för att ansökan ska kunna bli verklighet.

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-21 04:00
Carl Selling, kommunens informationschef, bär in stativ som visar sig bära den nya kampanjloggan för Norrköpings kamp att utses till EU:s kulturhuvudstad 2014. I ett abstrakt mönster i stadens färger - norrköpingsgult, spårvagnsorange och sosserött - avtecknar sig årtalet. Figurerna kan också ses som huskroppar och fabriksskorstenar, och alla bärs upp av en blå våg symboliserande Strömmen och Östersjön.

Det sista är inte minst viktigt eftersom Sverige delar kulturhuvudstadsår med Lettland. Norrköpings företrädare, bland dem kommunalrådet Stefan Arrelid och projektledare Tina Karlsson, hoppas på en allians med vänorten Riga.
- Norrköping har ju många likheter med Riga, även om det är en större stad, säger Stefan Arrelid.
- Omvandling är ledordet för hela vår ansökan, säger Tina Karlsson och syftar givetvis på industrilandskapet men också kommande stadsutvecklingsprojekt i centrala Norrköping.
Ansökan är en nationell tävling och har vissa likheter med en OS-ansökan. Bland de svenska konkurrenterna finns Umeå, Kalmar, Gävle och Lund. Plus eventuellt också den ledande evenemangsstaden Göteborg.
- Jag tror inte min kollega Göran Johansson missar en sån här möjlighet, säger kommunstyrelseordföranden Mattias Ottosson.

Ansökan ska utmynna i ett digert programförslag och beslutet av EU:s ministerråd 2010 om vilken stad som får äran att vara
EU:s andra svenska kulturhuvudstad efter Stockholms tämligen misslyckade plats i den europeiska solen 1998.
- Vi kan ju lära oss lite av Stockholms missar, menar Tina Karlsson.
Hon medger att trots vänortskontakterna talar Riga med alla svenska kandidater. Norrköpings lettiska hopp har heller inte kommit så långt i sina förberedelser.
- De trodde nog att de bara skulle utnämnas, det här med en nationell tävling kom som en överraskning för dem.

Förutom Riga sätter också Norrköping sitt hopp till ett regionalt samarbete med Linköping. Om Norrköping skulle bli utsett till kulturhuvudstad kommer en del av programmet att förläggas dit. Att ha Linköping som uppbackning anses nödvändigt. Och Mattias Ottosson beskriver Linköpings universitets medverkan som absolut nödvändig.

Norrköpings beslut om kandidatur kommer senare än några av de svenska medtävlarna. Nu måste kulturlivet och staden rustas för att vinna den nationella tävlingen.
- Vi är beredda att skapa de ekonomiska förutsättningar som krävs för det, säger Mattias Ottosson.
Skulle Norrköping vinna kommer en del av själva kulturhuvudstadsåret finansieras via staten. Fast även om man bara kämpar väl vinner man ändå något. Som ett slags tröstpris tilldelas alla kandidater titeln "Centres of Culture".
- Vi vinner bara på arbetet med vår ansökan och den marknadsföring av Norrköping som den medför, säger Tina Karlsson förtröstansfullt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!