Olaglig musikspridning på internet ska stoppas
Laddar du ner filer på internet? Det är än så länge oklart om det är lagligt, även om man är medveten om att filerna är upplagda utan tillstånd, men Justitiedepartementet har lagt fram ett lagförslag som innebär att det blir olagligt.
Att stämma folk som laddar ned musik på nätet på det sättet som man gör i USA tror inte Katarina Renman-Claesson på som är doktorand i upphovsrätt på Stockholms universitet. - Det är inte psykologiskt bra, det är framtida musikkonsumenter de stämmer. Det är en ganska aggressiv metod som i värsta fall slår hårdast mot skivbolagen själva, säger hon.
Foto:
Meningen med den omarbetade lagen, enligt Justitiedepartementet, är att kreativt skapande måste stimuleras. Därför måste upphovsrättens syfte vara att den som skapar något också ska tjäna pengar genom försäljning. Royalty, copyright och rättigheter måste bevakas.
Nästan allt finns på nätet
Problemet är bara att internet har skapat en massiv nedladdningskultur; det är väldigt enkelt att söka och hitta de filer man är intresserad av. Det mesta går att få tag på; de senaste låtarna, filmerna och programvaran. Även filmer och musik som ännu inte nått konsumenterna den vanliga vägen, alltså via butik eller biograf, går att få tag på.
Madonnas senaste skiva fanns en vecka innan utgivning för nedladdning på fildelningsprogrammet Kazaa, och en vecka senare fanns skivomslaget att ladda ned och skriva ut på sin skrivare hemma. Vill man ha samtliga Simpsons-avsnitt är det inga problem att få det, bara man har bredband eller adsl.
Lagändringarna skulle egentligen träda i kraft 1 januari i år. Det har kommit in ungefär 130 remissvar och många synpunkter från allmänheten. Justitiedepartementet ser över reaktionerna och en ny remiss ska komma i januari och proposition i vår. Det innebär att lagen tidigast kan börja gälla 1 juni i år.
Ifpi är en organisation som arbetar för rättsligt skydd för skivbolagen i Sverige.
- Nedladdning är ett gigantiskt problem i Sverige, säger Magnus Mårtensson på Ifpi. Det beror på att bredband är så vanligt här, nästan alla har en dator och vi har stora kunskaper i engelska.
- Fildelningsprogrammet Kazaa har nästan 400 000 användare i Sverige. Det är väldigt mycket med en befolkning på nio miljoner, säger han.
Magnus Mårtensson anser att fördelen med den nya lagstiftningen är att det blir väldigt tydligt att det blir olagligt att ladda ned filer på nätet.
- Som det är nu gör att ingen riktigt bryr sig, men när det blir tydligt kommer en del att tänka till, säger han.
Dyrare cd-skivor
I lagförslaget har även den nuvarande kassettskatten setts över. Det innebär att priset på inspelningsbart media som hårddiskar, cr-r-skivor och videoband kommer att höjas. Hur mycket råder det delade meningar om. Kritikerna till just den delen av förslaget hävdar att det är orättvist eftersom man därmed förutsätter att alla cd-r skivor som köps används till att kopiera olagligt material. Många använder skivor till att lagra egenproducerat material som digitala bilder och säkerhetskopior. Att då behöva betala en extraavgift till upphovsmän som skiv- och filmbolag är fel, säger kritikerna.
Dessutom har en privatperson vissa rättigheter att göra kopia av till exempel en musik-cd. Att göra en kopia att ha i bilen, datorn eller i sin bärbara cd-spelare är lagligt. Att göra en säkerhetskopia på sitt lagligt inköpta dataprogram är lagligt och kommer att så förbli, även när lagförslaget går genom.
Det är också tillåtet att göra en kopia av en musik-cd köpt i butik och ge bort som gåva. Vad som däremot blir olagligt är att bryta genom de kopieringsskydd som blir allt vanligare på musikskivor och dataprogram. Du får alltså göra en kopia, men bara om du kan göra det utan att knäcka koden eller på något annat sätt gå förbi kopieringsskyddet. Vissa tillverkare har gjort det möjligt att göra mp3-filer av sina egna cd-skivor, men då måste man hålla sig till märkets format. Det skapar en ganska snäv standard som kan variera mellan märken, tillverkare, bolag och länder. Det är knappast något som gynnar konsumenten, men helt klart är att skivbolagen försöker jobba med teknik för att förhindra olaglig kopiering.
Tusentals stämningar i USA
I USA har RIAA (Recording Industry Association of America), stämt cirka 7 700 personer sedan september 2003 för att ha laddat ned filer på nätet. Ett exempel är femtonåriga Megan Dickinson i Seattle som spårades via ett spionprogram som visade att hon hade cirka 1 100 mp3-filer på sin hårddisk som laddats ned på nätet. RIAA stämde henne på motsvarande 5 656 kronor per fil, alltså 6,2 miljoner kronor totalt. Men i stället för att gå till domstol erbjöd RIAA Megan att ingå förlikning och betala en summa på cirka 26 400 kronor och att hon raderar alla filerna från sin dator.
Ett hundratal personer har ingått förlikning med RIAA, ingen har ännu valt att gå till domstol. Så det är egentligen inte klarlagt om det är olagligt i USA att ladda ned filer via till exempel Kazaa, alltså ungefär samma läge som i Sverige. Däremot är det förbjudet att lägga ut copyrightskyddat material på nätet som andra kan ladda ned, som musik och filmer. Där är lagen tydlig även i Sverige.
Katarina Renman-Claesson är doktorand i upphovsrätt på Stockholms universitet. Att stämma folk på det sätt RIAA gör är inte rätt väg att gå, anser hon.
- Det är inte psykologiskt bra, det är framtida musikkonsumenter de stämmer. Det är en ganska aggressiv metod som i värsta fall slår hårdast mot skivbolagen själva, säger hon.
Katarina Renman-Claesson tror mer på ändrade försäljnings- och distributionsformer för film och musik, eventuellt kombinerat med tekniska kopieringsskydd. Det passar dagens musik- och filmkonsumeter bättre och är egentligen både snabbare och effektivare för både rättshavarna som användarna. Det viktiga är att komma fram till standarder för köp och överföring via nätet som fungerar både för konsumenten och bolagen.
Inte heller Magnus Mårtensson på Ifpi tror på stämningar av amerikansk modell.
- Där har man en aggressivare metod, deras lagstiftning är annorlunda. Det kommer knappast hända här. Kanske att någon enskild kan bli stämd för att prova hur lagen fungerar i praktiken. Det är mer troligt att de som fortsätter att ladda ned blir avstängda av sin internetleverantör, säger han.
Tänka i nya banor
Musikkonsumenten agerar inte likadant i dag som förr. I dag säljs låtar styckvis på nätet via iTunes Music Store som blivit en succé, men att ladda ned ett helt album med 10-15 låtar är inte ekonomiskt vettigt. Däremot finns det uppenbarligen ett behov utanför de gängse kanalerna, det vill säga skivbutikerna. Många anser att skivbolagen måste tänka om och se saken i nya banor. Egentligen är själva konceptet med en skiva med ett tiotal låtar och lite snygga omslagsbilder gammalt och använt sedan 30-talet.
I dag är det inte ovanligt att det medföljer bonusmaterial i form av en dvd med extramaterial, och mer saker i form av snyggare och lyxigare omslag som inte kan ersättas på nätet.
- Det bolagen måste framhäva är att man vanligen får bättre kvalitet och ofta tilläggstjänster om man betalar, säger Katarina Renman-Claesson.
Vad som också läggs fram som argument mot nedladdning är att om man betalar för produkten vet man vad man får. Att ladda ned på nätet kan innebära mp3-filer med dålig ljudkvalité, dataprogram som inte fungerar korrekt och filmer dubbade till kinesiska. Det krävs en del jobb att hitta bra filer, och risken för virus är uppenbar.
Att skivbolagen lägger ut falska filer för att försvåra nedladdningen talas det en del om, och de stora filmstudiorna
i Hollywood anlitar webbdektektiver som söker på nätet efter olagliga kopior.
Svenska polisen har inte någon färdig agenda för hur man ska hantera den nya lagstiftningen. Det får man se över när man sett hur lagstiftningen är utformad, enligt Rikskriminalen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!